Един от най-известните кавалджии на 20-ти век вече е увековечен на жилищна сграда в родното му село. Ликът на Никола Ганчев е изрисуван на фасадата на четириетажен блок, който в момента се санира по националната програма за енергийна ефективност.

Шишманци, Раковски

Рисунката на блока е дарение от фирмата, която санира жилищните сгради в село Шишманци. Идеята е на кмета Костадин Иванов, който лично се заел да получи одобрението на всички 36 семейства, както изисква процедурата, за да изобразят Никола Ганчев на фасадата.

Костадин Иванов – кмет на село Шишманци
До 10 години е живял в селото, после се е преместил със семейството си в Рудник. Бил е дългогодишен музикант и ръководител във "Филип Кутев" и е световно известна личност.. Човек, който е допринесъл за развитието и прослава на нашето селол

Хората в селото разказват, че за Никола Ганчев кавалът бил свещен. С него е изобразен и на рисунката на блока. Позволявал да се гледа, но не и да се докосва. Неговите ученици са десетки, а в Шишманци се опитват да пазят спомена за Никола Ганчев като изграждат бюст-паметник и организират фестивал в негова чест.

Костадин Иванов – кмет на село Шишманци
Каним от всички училища малки таланти кавалджии. Провежда се конкурс. Кавалджиите са малко вече в България, не са модерни и трябва да се поддържат тези традиции.

Фестивалът се провежда през ноември. Дотогава ще бъде изцяло завършена и санираната сграда.