НОВИНИ

​Шивачките от Дупница още не са получили заплатите си

Работодателят им трябваше да изплати част от сумите до края на миналата седмица, до момента обаче по сметките на жените няма пари. 12 акта са съставени на дупнишката фирма, която дължи над 160 хиляди лева за заплати на работничките си - съобщи в сутрешния блок на БНТ Теодора Дичева от Главната инспекция по труда. От думите й стана ясно, че от общо 3300 шивашки фирми са проверени 1100.

bnt avatar logo
от Антония Сукалинска
12:31, 15.03.2017
Чете се за: 00:58 мин.
У нас

През февруари над 100 шивачки протестираха в Дупница. Обърнаха се за помощ и към омбудсмана Мая Манолова. Стигна се до споразумение. Собственикът на шивашкия цех Луиджи Каприоти обеща, че ще изплати цялата сума на работниците до края на годината, на четири превода. Първият превод трябваше да се направи миналия петък. Бизнесменът обаче е поискал отсрочка от една седмица.

Ако и утре не получат парите си шивачките ще настояват за нова среща с омбудсмана. А от Инспекцията по труда се ангажираха да санкционират работодателя ако не изпълни обещанието си.

Теодора Дичева - директор "Правно осигуряване на инспекционната дейност"в ГИТ: След 16-и вече, ако не бъде изплатено - най-вероятно ще бъдат издадени наказателни постановления в доста по-голям размер.

Глобите са от 1500 до 15 хиляди лева уточни Дичева и обясни, че въпреки че фирмата твърди, че е в тежко финансово състояние има процедура,, която позволява на държавата да принуди Луиджи Каприоти да плати дължимите суми.

Теодора Дичева, директор "Правно осигуряване на инспекционната дейност"в ГИТ: Чрез обмен на информация на контролните органи в рамките на ЕС да търсим начин да се приложи принудително изпълнение, спрямо гражданите от други европейски държави от техните органи за принудително събиране.

Дичева обясни още,че през годините инспекцията е установила, че заради работата на ишлеме някои шивашки цехове принуждават служителите си да полагат извънреден труд. А след приключване на поръчката работниците са принуждавани да излизат в принудителен отпуск.

Теодора Дичева - директор "Правно осигуряване на инспекционната дейност"в ГИТ: Даже вече забелязваме и тенденции в които и самите работници знаейки, че ще ма усилена работа за 10-15 дни дори не искат да сключат трудов договор, за да може да не си прекъснат получаването на помощ за безработица.

Главната инспекция по труда работи и по анонимни сигнали на граждани, уточни Дичева.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Работници във Видин излязоха на протест
Работници във Видин излязоха на протест
Масови проверки на зеленчуковата борса в Кърналово
Масови проверки на зеленчуковата борса в Кърналово