НОВИНИ

Шивашки фирми най-често бавят заплатите

Инспекцията по труда в Русе е установила един собственик на 200 фирми, които не извършват дейност. Той няма постоянен адрес, а старите управители дължат на работниците осигуровки и заплати. За случая ще сезират прокуратурата. Инспекторите обаче настояват за промяна в законодателството – да не може една фирма да бъде продадена, преди да се изплатят всички задълженията към наетите.

bnt avatar logo
от Венета Николова
20:22, 03.02.2016
Чете се за: 00:32 мин.
У нас

През миналата година 20 работещи предприятия са забавили заплати в размер на 800 хиляди лева. Повече от половината - около 500 хиляди, са били изплатени след намесата на Инспекцията по труда. Фирмите длъжници са предимно в сферата на производството на облекло. Забавянията са най-много за три месеца.

„Повечето от тях дават обяснения, че работят с контрагенти, които забавят плащанията и това затруднява изплащането на работниците”, разказа Ирена Николаева – директор на Инспекция по труда – Русе.

Ирена Николаева коментира още, че напоследък се забелязва нова тенденция – жалбите на работниците все по-често се подават по електронен път.

„Много по-често работещите започват да използват горещия телефон, публикуван на сайта, по-рядко идват на място – броят на подадените жалби е намалял с около 40 спрямо 2014 година”, допълни Николаева.

Този месец трудовите инспектори започват масови проверки в строителството – предимно на жилищните сгради, които се санират по националната програма за енергийна ефективност.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ВСС приема конкретни мерки по препоръките на ЕК
ВСС приема конкретни мерки по препоръките на ЕК
Президентът Росен Плевнелиев се срещна с българската общност в Сао Пауло
Президентът Росен Плевнелиев се срещна с българската общност в Сао Пауло