Френски шофьори на камиони организираха блокади на магистрали и в близост до горивни депа из страната в знак на протест срещу промените в трудовото законодателство, предаде Асошиейтед прес.

© БТА

Двата основни синдиката - Общата конфедерация на труда (CGT) и "Форс увриер" (FO) - бяха призовали за национални протестни действия днес. В Южна Франция профсъюзите на протестиращите организираха пътна блокада пред рафинерията "Ла Мед" на компания Тотал (Total), а в западната част на страната горивни складове бяха блокирани близо до Бордо и крайбрежния град Ла Рошел. Синдикални членове умишлено забавиха темпото на работа и чрез протести на магистрали край Париж и в Северна Франция, информира Ройтерс.

"Решени сме. Ще останем възможно най-дълго, надявайки се в същото време, че и на други места има блокади и може би това ще накара г-н Макрон да предприеме нещо", заяви Паскал Фавр от "Форс увриер". За да предотврати недостиг на гориво, преди зазоряване, правителството на президента Еманюел Макрон разположи полицаи на някои от местата, които да осигурят принудително достъпа до тях. Правителството започна да отблокира пътищата чрез полицейска намеса, отбелязва АП.

Правителственият говорител Кристоф Кастанер прикани френските водачи на автомобили да ограничат зареждането на бензиностанции, за да не се стигне до недостиг на гориво. Очаква се трудовата реформа да влезе в сила през идните дни, след като Макрон официално подписа пет декрета в петък. Според него реформите са жизненоважни за съживяване на икономиката на Франция и Европа. Протестиращите се страхуват, че новите правила ще влошат условията на труд и ще улеснят уволняването на работници.