53-ма шофьори от Центъра за спешна помощ в София получиха дипломи за парамедици. Освен да карат линейка, те вече имат право да помагат на лекарите при оказване на спешна помощ.

Петър Петров е шофьор на линейка в Центъра за спешна помощ от 17 години. Решава да завърши курса за парамедици, за да подобри квалификацията си и да получи право да помага на лекарите.

Петър Петров - парамедик ЦСМП-София: Сърдечен масаж, обдишване, дефибрилиране - повечето са общи неща, като цяло, но все пак полезни за екипа. Все пак, на хората да сме полезни. След като сме завършили този курс, все пак можем да понесем по-голяма отговорност.

Петър е отличникът на курса. Надява се, че допълнителната квалификация ще му осигури и по-висока заплата. Директорът на столичната спешна помощ каза, че здравното министество търси вариант да реши въпроса.

Според Георги Гелев шофьорите обучени за парамедици до голяма степен могат да заместят медицинските сестри.

Д-р Георги Гелев - директор на ЦСМП - София: Това е едно рамо за спешната помощ не само в София, която евентуално ще допълни липсващите екипи.

През следващата година ще бъдат обучени още 47 шофьори от столичната спешна помощ. Така общо 100 от 320-те водачи на линейки ще имат и дипломи за парамедици.