НОВИНИ

От нашия пратеник в Барселона: Възможно е шофьорът от атаката все още да е жив

Шофьорът, който вряза микробус в хора в Барселона, може все още да е жив, съобщават испански медии. Поради това според съобщенията, полицията издирва 22-годишен мъж от марокански произход. Досега за основен заподозрян се смяташе 17-годишният Муса Укабир, който беше застрелян при полицейска операция. Вижте прякото включване на специалния пратеник на БНТ Айше Сали.

Айше Сали
от Айше Сали
08:02, 19.08.2017
Чете се за: 01:18 мин.
По света

Гняв и тъга в града на веселието. На метри от тихите кътчета на солидарност, напомнящи за зловещия терор, a продължението - едночасови скандирания срещу ислямизацията в Европа, посрещнати с викове "Вън, фашисти" и знамена в подкрепа на различните под погледа на полицейски кордон.

"Ла Рамбла може и да плаче, но живее.", гласеше едно от посланията оставени на улицата днес. Сърцето на туризма в Барселона туптеше с пулса на морето от минувачи и пламъка на свещите, оставени в памет на загиналите. Почти на всеки ъгъл. Сълзите се редуваха с аплодисменти и думите: "Да живее Каталуния!", а после настъпваше мълчание.

Мари Сол: Тук съм, защото обичам своя град. Това, което се случи е ужасно. Винаги сме били символ на толерантност. Може да си говорим за независимост, за разликите между Барселона и Испания, но винаги сме се уважавали.

-Защо плача ли?

-Не виждате ли какво става?

-Ако бях майка на терорист, щях да умра от мъка. Тук съм с дъщеря ми. Гордеем се, че сме част от Барселона.

С Барселона се гордеят и работещите в града. Голяма част, дошли от чужбина, за да посрещат гости в най-известните ресторанти. Именно те отварят и вратите на заведенията за бягащите от камиона.

Силвия, сервитьорка: Четвъртък вечерта тук нахълтаха 30 души. Страхуваха се от терористите, защото не знаеха къде са. След това дойде полицията и евакуира хората. Цяла нощ не спахме, но дори и най-изплашените казваха, че искат страната да е мирна и спокойна.

В турския ресторант, където първоначално се твърдеше, че са се барикадирали терористите, не бяха многословни. Не искаха присъствието на журналисти да безпокои и малкото им клиенти. Пред камерата обаче застана момчето, което привиква туристите от Ла Рамбла в заведението.

Нурулла, свидетел на атентата: Занесохме в ресторанта 6-7 пострадали. Имаха рани и им помогнахме да ги почистят. Сега ситуацията е под контрол и искрено се надявам, че нищо лошо няма да се случи. Според мен една от причините, заради които полицията не успя да арестува атентаторите, е, че имаше твърде много хора по улицата и не успяха да реагират.

Само преди седмица жителите на Барселона протестираха заради безконтролно растящия туризъм. Вчера обаче, не криеха, че необичайната тишина в града е странна. Затова след терора отговорът на един въпрос става още по-интересен - дали Барселона ще се промени отношението си към туристите, или те винаги винаги ще създават духа на това място - на града символ на веселието.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Във Финландия почетоха паметта на двамата загинали с бдение
Във Финландия почетоха паметта на двамата загинали с бдение
Перфектен Григор Димитров на полуфинал в Синсинати
Перфектен Григор Димитров на полуфинал в Синсинати