Двама велосипедисти от Варна загубиха живота си на пътя тази седмица. В една от катастрофите, при която загина балетистът Мартин Чикалов, 25-годишният водач никога не е имал шофьорска книжка. Инцидентът станал на 10 септември, а извършителят избягал от местопроизшествието. Прокуратурата вече повдигна обвинение срещу него.

Тази вечер варненци се събраха на протестно шествие под мотото „Поход за живот“.

Извършителят управлява кола от поне осем години без да има шофьорска книжка. Бил е непълнолетен, когато през 2010 година пишат първия му акт. Свидетели на инцидента твърдят, че малко преди катастрофата неправоспособният водач е карал с превишена скорост.

Радослав Лазаров, говорител на Окръжна прокурарура-Варна: С два акта е за установяване на административно нарушение, свързани с управление на МПС без съответната правоспособност."7.33"Произшествето е в близост до пешеходна пътека, но не е на пешеходната пътека.

Инцидентът e станал в близост до Морската градина. След като блъска Мартин Чикалов, водачът бяга от местопроизшествието. Ден по-късно сам се предава в полицията, придружаван от адвокат. Взета му е проба за наркотици, а резултатите се чакат до дни.

ст.ком Данаил Пашов, дир. ОД на МВР-Варна: Трудността за задържането му, по-ранното, е от това, че той не живее на адреса, на който е регистриран.
Радослав Лазаров, говорител на Окръжна прокуратура-Варна: Наказанието, което го грози, ако бъде доказано престъплението му, е лишаване от свобода от 3 години до 15 години.
Протест „Поход за живот“ се провежда във Варна след смъртта на велосипедист

Протест „Поход за живот“ се провежда във Варна след смъртта на велосипедист

В този час във Варна се събират хора, които ще се включат в протестно шествие под мотото „Поход за живот". То е провокирано от нелепата смърт на 38-го...

Неправоспособният шофьор ще отговаря за причиняване на смърт по непредпазливост и за това, че е избгал от месттопроизшестието. Десетки варненци се събраха на протестно шествие под мотото „Поход за живот".

Здравко Василев, велоклуб „Устрем": Този човек, който е убил нашия приятел, 8 г. е карал без книжка, хващан е два пъти. Искам да попитам какво държавата и институциите са направили, за да предотвратят неговото поведение.

Влосипедистите искат строг контрол на пътя и по-тежки санкции за нарушителите.