НОВИНИ

Шок и траур след смъртта на британската депутатка Джо Кокс

Великобритания скърби за убитата опозиционна депутатка, световни лидери също изразиха гняв и съчувствие. Полицията съобщи, че неотдавна Джо Кокс е била заплашвана, но това нямало нищо общо с убийството ѝ. За нападението вчера срещу Кокс е заподозрян и арестуван мъж, който според медиите се казва Томас Меър. Американска правозащитна организация твърди, че някога той е имал връзка с неонацистка организация. Според семейството на Меър той не е политически ангажиран.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
18:35, 17.06.2016
Чете се за: 00:52 мин.
По света

Знамената върху ключови сгради в Лондон са спуснати наполовина в знак на траур заради смъртта на опозиционната депутатка Джо Кокс. Кралица Елизабет II изрази съболезнования в лично писмо до съпруга на Кокс. Лидерите на основните партии Дейвид Камерън и Джеръми Корбин бяха на възпоменателна церемония в Бърстол.

Дейвид Камерън, премиер на Великобритания, лидер на консервативната партия: "Две деца загубиха майка си, съпруг - любимата си жена, парламентът един от най-пламенните си представители".
Джеръми Корбин, лидер на лейбъристката партия: "Джо беше брутално убита в този град, който тя обичаше. Това е атака срещу демокрацията, омразата я уби".

От националистическата партия, чието име нападателят е викал, отрекоха връзка с него.

Пол Голдинг, лидер на партия "Великобритания над всичко": "Нямам нищо общо с това, следобеда бях в офиса, когато новината се разчу, категорично не одобряваме това".

Матео Ренци и Ангела Меркел са сред европейските лидери, които изразиха съчувствие.

Матео Ренци, премиер на Италия: "Жена, за която политическият живот беше обществена служба беше убита, Тази жена заслужава нашето дълбоко съчувствие към семейството ѝ. Изразявам солидарността на нашата партия към лейбъристката и на нашето правителство към премиера Камерън".
Ангела Меркел, канцлер на Германия: "Това е трагичен инцидент, който трябва да се изясни. Не искам да го свързвам с референдума във Великобритания".

Отвъд океана Хилъри Клинтън заяви, че е ужасена. Притежанието на оръжие във Великобритания е строго ограничено. Подобни нападения срещу обществени личности са рядкост.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Затрогващо изпълнение на златните ни момичета
Затрогващо изпълнение на златните ни момичета
Ненчев потвърди: Не е ставало въпрос за изграждането на флотилия
Ненчев потвърди: Не е ставало въпрос за изграждането на флотилия