НОВИНИ

Шокиращи данни за неплащане на данъци в Гърция

Гръцката държава губи до 16 млрд. евро годишно заради бягството от данъци, като в същото време на годишна основа тя харчи 28 млрд. евро за пенсии, 15 млрд. за заплати в държавния сектор, а 12 млрд. евро на година струва обслужването на дълга на страната. Това показва най-ново проучване, окачено на сайта на организацията за изследвания "диаНЕОсис" и цитирано от в. "Имерисия".

bnt avatar logo
от БТА
11:49, 23.06.2016
Чете се за: 00:39 мин.
По света
шокиращи данни неплащане данъци гърция

Въпросната организация си е поставила за цел да изследва проблема с неплащането на данъци в Гърция и да предложи решения, тъй като според нея от 1975 г. насам в страната са били гласувани 250 данъчни законопроекта и са били издадени 115 хиляди министерски постановления без да е решен този проблем, придобил национални мащаби.

Според проучването след 2010 г. приходите от данъци отбелязват спад. Колкото до "профила" на тези, които плащат данъци, в него се прави следният извод: че 64 на сто от упражняващите свободни професии са заявили доходи под необлагаемия минимум /за 2011 г./, 49 на сто от наетите са декларирали доходи под 12 хиляди евро /през 2011 г./, 900 от най-големите предприятия в Гърция /0,4 на сто от всички/ са платили 61 на сто от данъците /пак през 2011 г./, а 8 на сто от данъкоплатците /заявили доходи от над 42 хиляди евро на година/ са платили 69 на сто от данъците.

Гръцките изследователи преценяват, че за да се реши проблемът с неплащането на данъци в страната, трябва да бъдат намалени данъчните ставки, да се засили данъчният контрол и борбата с корупцията, да се въведе употребата на виртуални пари или електронно разплащане и да се работи в посока на създаване на нови структури и формиране на данъчно съзнание.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Четирима българи загинаха в катастрофа в Гърция
Четирима българи загинаха в катастрофа в Гърция
Китайска компания иска да произвежда електромобили у нас
Китайска компания иска да произвежда електромобили у нас