НОВИНИ

Шокиращи подробности за убийството на Джамал Хашоги

В телефонен разговор със Съединените щати саудитският престолонаследник принц Мохамед Бин Салман е заявил, че Джамал Хашоги е опасен ислямист. Това твърдят американски медии, като уточняват, че този разговор е проведен преди Рияд да признае за убийството на журналиста. Вашингтон все още обмисля какви санкции да наложи на Саудитска арабия. А в турската преса излизат шокиращи подробнсти за покушението.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
11:13, 02.11.2018
Чете се за: 00:47 мин.
По света

Според публикации във "Вашингтон поуст" и "Ню Йорк таймс" телефонният разговор се е състоял на 9 октомври - седмица след изчезването на Дажамал Хашоги. Престолонаследникът принц Мохамед Бин Салман е говорил с Джаред Къшнър - зет на американския президент Доналд Тръмп и с Джон Болтън - съветник по националната сигурност, и е заявил, че Хашоги е опасен ислямист, член на организацията Мюсюлмански братя.

Бин Салман е настоявал и за запазване на добрите отношения между Саудитска арабия и САЩ. Рияд категорично отрича информацията на изданията. А в писмо до "Вашингтон поуст" семейството на Хашоги заявява, че той не е бил член на спомената организация. В интервю за американско радио Майк Помпео - държавният секретар на САЩ обясни, че Вашингтон се нуждае от още време, за да събере доказателства и да наложи санкции на Рияд. Но мисля, че това ще стане, допълни Помпео.

А турската преса цитира данни на високопоставен представител на турските власти, който разказва пред "Вашингтон поуст" шокиращи детайли за убийството на журналиста. Според него, тялото на Хашоги е било разчленено и залято с киселина. Има и доказателства за това, твърди турският представител.

Късно снощи - в чест на днешния международен ден за борба срещу безнаказаността на престъпленията срещу журналисти, светлините на Айфеловата кула угаснаха. Целта на организаторите - "Репортери без граници", да привлече общественото внимание към свободата на словото и да призове убийствата на журналисти по света да бъдат разследвани, а виновните - наказвани.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хакери продават данни от профили във Фейсбук?
Хакери продават данни от профили във Фейсбук?
​До 17:00 часа движението в участъци от АМ Хемус и Тракия​ ще е в една лента
​До 17:00 часа движението в участъци от АМ "Хемус" и "Тракия"​ ще е в една лента