НОВИНИ

Шокът след британското "НЕ" на ЕС

Исторически момент - не само за Европа, но и за света. Няколко милиона британци поставиха началото на дълъг и сложен процес, който ще промени изцяло Евросъюза и Стария континент. Вижте кратка хронология на последните няколко часа.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
14:45, 24.06.2016
Чете се за: 00:53 мин.
По света
Шокът след британското НЕ на ЕС

Докато в Америка спяха, а в Азия работеха, Европа се промени. След дълга и напрегната нощ резултатите от британския референдум вече са факт. В лагера на привържениците на голямото европейско семейство настроението е мрачно. За онези, които искаха "независима" Великобритания е време за празник. Безспорно е обаче, че и двете страни са изненадани. Едните не са вярвали в победата си, а другата не си е помисляла, че излизането е вариант.

Очаквано - първи удара от звучното британско НЕ поеха пазарите. Основните борсови индекси в Азия и в Европа се сринаха. Курсът на лирата падна спрямо долара с повече от 10% и достигна до най-ниското си ниво от 1985 година. Политическите битки в Лондон започнаха, а в Брюксел вече обмислят следващите си ходове. Мнозинството от европейските лидери изразиха съжаление за решението на британците, но допълниха се, че уважват тяхното мнение. От Евросъюза признаха, че случващото се на Острова е ясен сигнал, че е време за решителни действия и сериозни реформи.

;

Дейвид Камерън, премиер на Великобритания: "Това беше най-голямото упражнение по демокрация в историята на страната ни. Повече от 33 милиона души дадоха своя глас. Доказахме, че сме не само парламентарна демокрация, но и че волята на гражданите ни е най-важна за нас. Британците пожелаха да напуснат Европейския съюз и желанието им трябва да бъде уважено. Благодаря на всички, които ме подкрепиха и поздравявам тези, които бяха за излизането и за устрема, с който защитаваха своята теза. Борих се по единствения начин, който ми е известен - с чувство, със сърце и душа. Продължавам да вярвам, че Великобритания е много по-силна вътре в ЕС. Не ми беше лесно да взема това решение, но вярвам, че е в интерес на обществото, след известно време, Великобритания да има ново управление".
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Реакции в Европарламента на референдума във Великобритания
Реакции в Европарламента на референдума във Великобритания
Шотландия иска в ЕС, готви се за нов референдум
Шотландия иска в ЕС, готви се за нов референдум