НОВИНИ

Шотландия иска нов референдум за независимост преди Брекзит

Шотландският премиер Никола Стърджън поиска днес нов референдум за независимост на Шотландия в края на 2018 или началото на 2019 г., щом станат ясни условията за излизане на Великобритания от Европейския съюз.

bnt avatar logo
от БТА
16:08, 13.03.2017
Чете се за: 00:55 мин.
По света
шотландия иска нов референдум независимост брекзит

"Ако Шотландия ще има реален избор - когато условията за Брекзит станат ясни, но преди да е станало твърде късно да изберем свой курс - този избор трябва да бъде предложен между есента на следващата 2018 г. и пролетта на 2019 г.", каза пред репортери Стърджън.

Възможността за референдум за независимост в Шотландия, който е в състояние да разкъса Обединеното кралство броени месеци преди излизането от ЕС, ще създаде неочакван обрат и хаос в процеса на Брекзит, без да е ясно какви ще са последствията от това за петата по големина икономика в света.

Британският премиер Тереза Мей в момента се готви да започне процеса на излизане от ЕС, нещо, по което шотландците гласуваха против на референдума за британското членство в съюза.

Стърджън искаше Шотландия да може да сключи сепаративно споразумение с ЕС, но днес тя посочи, че усилията й в Лондон по това направление са се сблъскали "със стена".

Резултатите от референдума за членството в ЕС на 23 юни миналата година поставиха под въпрос бъдещето на Обединеното кралство, защото Англия и Уелс гласуваха за напускане на съюза, но Шотландия и Северна Ирландия гласуваха за оставане.

Шотландците отхвърлиха независимостта с 55 срещу 45 процента на референдум през септември 2014 г., макар че всенародното допитване вля нова енергия в шотландската политика, а подкрепата за управляващата на регионално ниво Шотландска национална партия на Стърджън отново се увеличи.

Лидерът шотландската структура на британската Консервативна партия реагира на днешното изявление на Стърджън, окачествявайки искането й за нов референдум като поляризиращо и заяви, че ще гласува против.

"Никола Стърджън днес избра пътя на задълбочаване на разделението и несигурността", написа в Туитър Рут Дейвидсън, чиято партия е втора в регионалния парламент на Шотландия след ШНП, а във Великобритания е управляваща.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Схема в Русенската корабостроителница: приходите в Ямбол, разходите – в Русе
Схема в Русенската корабостроителница: приходите в Ямбол, разходите – в Русе
Ритнатото дете в Благоевград е без сериозни травми
Ритнатото дете в Благоевград е без сериозни травми