Председателят на национално сдружение "Русофили" Николай Малинов е обвинен за шпионаж. Той е освободен от ареста срещу гаранция от 50 хил. лева, съобщи главният прокурор Сотир Цацаров. На пенсионирания руски генерал от КГБ Леонид Решетников, който сега е председател на Руския институт за стратегически изследвания е забранено да влиза в страната ни за срок от 10 години. Разследващите твърдят, че Малинов е искал да промени гео-политическата ориентация на България от евро-атлантическа към проруска.

Разследващите от прокуратурата твърдят, че разполагат с доказателства, че от 2010 година, т.е. само година след като Решетников се е пенсионирал от руското разузнаване до вчера, когато Малинов е задържан, двамата са били в тесен контакт, срещали са се, Малинов е изпълнявал задачи, поставени от Решетников. Те са били да влияе както на вътрешната, така и на въшната политика на България срещу което е получавал пари.

Разплитането на шпионската афера започва от разследването на пране на пари, които са придобити неправомерно от фалиралата КТБ. От финансовото разузнаване проследяват финансовите потоци към различни офшорни компании, но установяват и парични преводи от свързани с Леонид Решетников и Константин Малофеев организации "Двуглав орел" и "Руски институт за стратегически изследвания" към дружества на Николай Малинов.

Сотир Цацаров, главен прокурор: По този начин се финансират разностранни мероприятия, които пряко засягат националната сигурност на Република България и представляват опити за целенасочено влияние и по отношение и на външна политика.
Иван Гешев, зам.-главен покурор: В хода на разследването е установено, че обвиняемият Малинов е приел срещу заплащане да изпълнява задачи, възложени му от ръководителите на посочените вече от главния прокурор организации.

При обиските вчера е открита Докладна записка на руски език, изготвена от Николай Малинов и адресирана именно до Малофеев и Решетников.

Иван Гешев, зам.-главен покурор: Необходимата геополитическа преориентация на България или това, което ние наричаме "Проект България". Докладната записка е изготвена с цел информиране на посочените вече организации каква е настоящата ситуация в България и какви мерки следва да бъдат взети, така че да се промени из основи геополитическата ориентация на България от насочена към Западния свят, към такава ориентирана към Руската федерация.

Малинов информирал Решетников и Малофеев и за начина, по който следвало да се постигне тази цел.

Иван Гешев, зам.-главен покурор: Според обвиняемият Малинов следва да се оказва влияние върху политическия живот в страната не явно, а цитирам: "по таен начин". В докладната се посочва, че е нужна сериозна поддръжка за осъществяване на сериозен пробив в националното информационно пространство, което е възможно чрез създаване на влиятелен телевизионен канал или информационна агенция, за което са необходими сериозни инвестиции и за придобиване на компанията "Виваком" чрез съдействието на банка ВТБ.

В докладната се посочвало още, че трябва да има инвеститор, който да закупи телекома и компанията задължително да остане под чужд контрол, а не български. Наред с това се предлагали и политически решения за въздействие.

Иван Гешев, зам.-главен прокурор: Развитие на политическа партия, която трябва да присъства като непреодолим фактор в българския парламент и да се бори за промяна на геополитическата ориентация на България.

В докладната си Малинов подчертавал, че привържениците на тази идея в България не могат да се справят сами и се нуждаят от подкрепата на Русия.

Иван Гешев: Която подкрепа да, цитирам: "да се изразява в придобиване на доходоносни отрасли от икономиката на България.

Малинов посочвал още, че трябва да се създаде икономическа основа и по тази причина вече имало предприети мерки за осигуряване на средства.

Иван Гешев: За да бъде адекватна тази икономическа основа, Малинов заявява, че цитирам: "Ние сме предприели действия за безвъзмездно прехвърляне на активи на стойност по-голяма от половин милиард евро от страна на обвиняемия в България Цветан Василев към руския бизнесмен Константин Малофеев. Буквално е посочено, цитирам: Тези активи не трябва да попадат в български ръце, защото българската държава с всички сили ще се намеси в тяхното владение и използване.

Според други доказателства по разследването още от януари до март 2015 е постигната договореност за прехвърляне на активи на руснаците - като "Виваком", "Дунарит", "Авионамс", "ТВ 7", "Нюз 7" и "Супер 7". Намерен и план, който уговаря как "Дунарит" да се придобие чрез Емко на Емилиян Гебрев. Има и документ, според който Цветан Василев предлага да продаде на руснаците предприятия от активите на КТБ, които осигуряват 9% от БВП към 2013-2014 година.

Иван Гешев, зам.-главен прокурор: Налични са доказателства по делото, които потвърждават тясната свързаност между Малинов, Малофеев и Цветан Василев.

Има данни за провеждани срещи, включително за повече от 30 пътувания на Малинов до Русия за разговори с Решетников и Малофеев, на които българинът е получавал конкретни задачи. Разследващите твърдят още, че имат и няколко договора за търговско сътрудничество между дружества на Малинов и фирми на двамата руснаци.

Днес няколко руски депутата казаха, че подкрепят приятелите си в България. Решетников написа във "Фейсбук" профила си, че "американците са започнали кампания" и подчерта, че се е чудел защо му е досаждал журналист от "Ню Йорк Таймс" за интервю. Решетников казва още, че да се нападат хора само за това, че тачат традициите и историята, жертвите, дадени от Русия при създаването на българската държава, могат само враговете на България.

Юрий Борисов, който е заместник-председател на сдружение "Русофили" и бивш главен редактор на вестник "Дума" също беше задържан вчера, но разпитан само като свидетел. Днес той каза, че познанството му с Решетников не е престъпление.

Юрий Борисов, бивш главен редактор на вестник „Дума": Това според мен е сплашване на цялото национално движение Русофили, на хората, които имат активна позиция, която не одобрява външната политика на България. Мисля, че това е и елемент от нагнетяването на отрицателните взаимоотношения между Москва и София.

Бяха разпитани и други представители на "Русофили" в България, както и социолога Живко Тодоров, но всички те са свидетели. От държавното обвинение потвърждават, че обвиненията и разследванията са срещу конкретно лице, не срещу тази организация. Днешните разкрития на прокуратурата съвпаднаха с възобновяването на делото за фалита на КТБ. Днес в съдебната зала Бисер Лазов, основният свидетел на обвинението, започна да отговоря на въпросите на обвинението.