Зърнопроизводители сe притесняват, че може да възникнат затруднения при новата кампания за директните плащания. Причината – кадровите промени, които се правят при смяна на правителствата. Според земеделците всяко забавяне се превръща в директен удар по...

Зърнопроизводители сe притесняват, че може да възникнат затруднения при новата кампания за директните плащания. Причината – кадровите промени, които се правят при смяна на правителствата. Според земеделците всяко забавяне се превръща в директен удар по джоба им.

След броени дни започва кампанията по директните плащания за настоящата година. За земеделците това е период, свързан с подготовката на много документи и административно напрежение. Нарушаването на който и да е график се отразява на работата им.

"Не би трябвало да се нарушават, защото в края на краищата земеделието е бизнес и всеки си прави планове, всеки прави прогнози, всеки си има кредити, банкови отношения. Всеки има мероприятия по полето, които са съпътствани с финансов ресурс", каза Ангел Вукодинов, Национална асоциация на зърнопроизводителите.

Всяко забавяне се превръща в проблем. От Националната асоциация на зърнопроизводителите дават за пример плащанията за миналогодишната кампания, които започнали през декември.

"Около 19 лв. ги получиха около 80%, но около 20% от земеделските производители, 11 хиляди на брой, ги получиха едва преди 2 дни. Само за това време част от торовете скочиха с 20-25%. Това е директен удар по джоба на земеделците и директна тяхна загуба и поставяне в неравностойно положение", смята Ангел Вукодинов, Национална асоциация на зърнопроизводителите.

Въпреки усложнената обстановка в страната, зърнопроизводителите очакват добра реколта, тъй като суровата за хората зима е благоприятна за житните култури.