Облачното и мъгливо време в Русенско притеснява производителите на зеленчуци, които са принудени да отопляват парниците, а това ще повиши себестойността и цената на продукцията им. В същото време в Южна България земеделските стопани от...

Облачното и мъгливо време в Русенско притеснява производителите на зеленчуци, които са принудени да отопляват парниците, а това ще повиши себестойността и цената на продукцията им. В същото време в Южна България земеделските стопани от Сандански изхвърлят произведените марули и репички, защото не могат да ги продадат.

В град Мартен, Русенско, има десетки зеленчукопроизводители, които продават стоката си на пазарите в Русе. Местните стопани разказват, че за да отгледат хубав разсад, трябва да купуват по-скъп тор и да отопляват парниците си на ток, защото е студено. Според тях обаче така продукцията им ще се оскъпи. Затова се надяват на субсидии от държавата.

Семейство Петракиеви отглежда зеленчуци от 13 години. Двамата се издържат с реколтата от 2 декара оранжерии и парници. По думите им тази година лошото време е ударило бранша. Затова те трябва да отопляват парниците си на ток, което оскъпява продукцията.

А тя е с конкурентите от Гърция и дори Румъния, които внасят зеленчуци на много по-ниски цени. Затова семейство Петракиеви разчитат на субсидии от държавата. За сега прогнозата е, че ще получат по 8 стотинки за килограм произведени домати.

И въпреки това двамата зеленчукопроизводители са оптимисти, и с нетърпение очакват новата реколта. А в оранжерията са заложили и нетрадиционни сортове домати, с които разчитат да привлекат вниманието на клиентите през лятото.

Не са настроени оптимистично обаче зеленчукопроизводителите от района на Петрич и Сандански. Заради  вноса на марули от Гърция и липсата на пазар половината им продукция е останала непродадена. Тъй като вече трябва да засаждат разсада с ранни домати в оранжериите си, те изхвърлят останалите им зеленчуци. 

Стоян Маламов е зеленчукопроизводител от 8 години. Отглежда 5 дка с оранжерийни зеленчуци. До момента е успял да продаде продукция от едва 2 дка.

В непосредствена близост до оранжериите в село Ново Делчево са натрупани изхвърлени марули.

В момента зеленчукопроизводителите тук засаждат оранжерийни домати. Очакват добра реколта. Притеснени са обаче, че в края на сезона може да се наложи да изхвърлят и тази продукция.

Зеленчукопроизводителите от Пиринския край настояват да бъде изработена ясна стратегия за сектора "Зеленчукопроизводство", защото иначе по думите им този сектор ще загине. Те настояват също и за субсидии от националния бюджет, както е при тютюнопроизводителите.

Междувременно от Брюксел дойде новината, че Европарламентът е отхвърлил предложението да се забранят несертифицираните от ЕС сортове семена, сред които и за розовите домати, доста разпространени у нас. Така родните производители могат да си отдъхнат, тъй като хибридните семена, внасяни от чужбина, са  твърде скъпи за повечето от тях.