В изказване пред днешния извънреден конгрес на ГСДП лидерът на Германската социалдемократическа партия Мартин Шулц заяви, че партията трябва да вземе решение "по следния въпрос: да има ли коалиционни преговори или да няма". "Новите избори не са правилният път", заяви той пред 600-те делегати на партията, събрали се в Бон. Френският президент Еманюел Макрон е засилил натиска върху ГСДП да влязат отново в коалиция с канцлера Ангела Меркел, заявявайки на Шулц, че Европа е отправила погледа си към партийния конгрес в Бон.

© БТА

"Европа гледа към Бон", е казал Макрон по думите на Шулц в телефонен разговор между двамата, проведен по инициатива на френския президент.

В изказването си Шулц подчерта, че обновлението на ЕС ще бъде сред основните въпроси в програмата на нова коалиция с канцлера Меркел. Шулц също така отхвърли варианта в Германия да бъде въведен горен праг за пристигащите бежанци, докато социалдемократите са в управлението. ГСДП се сблъсква с "криза на доверието" в резултат на предишните коалиции с Меркел, заяви обаче пред конгреса лидерът на младежката организация на партията Кевин Кюнерт. Той е един от основните противници в средите на ГСДП на съставянето на ново правителство с консервативния блок на канцлера.

Социалдемократите в Германия решават дали да участват в коалиция

Социалдемократите в Германия решават дали да участват в коалиция

Социалдемократите в Германия решават дали да участват в широка коалиция с консерваторите на Ангела Меркел.