НОВИНИ

Шуменски квартали на протест заради винетки за влизане в града

Десетки жители на шуменските квартали "Макак" и "Мътница" протестираха срещу изискването да имат винетки, за да пътуват до областния град. Те се събраха на входа на "Макак", където поискаха и оставката на директора на Областното пътно управление Димитър Ковачев.

bnt avatar logo
от БТА
16:51, 19.01.2019
Чете се за: 00:39 мин.
У нас

"За да се стигне до Шумен се минава и по републикански път, но се водим квартал, а не село и не би трябвало да ни се искат винетки", обясни жител на кв. "Макак".

Недоволните граждани заявиха, че утре имат готовност да протестират и в кв. "Мътница". Част от тях казаха, че ако няма резултат от действията им или решение по проблема, след 1 февруари ще организират протести, включващи и затваряне на пътища.

Жителите на двата квартала се отказаха от първоначалното си намерение да изразят недоволството си днес на кръговото кръстовище на пътя София-Варна, край кв. "Макак", след като от АПИ не са разрешили протест на това място.

Част от тях вчера се срещнаха с кмета на Шумен Любомир Христов, който ги информира, че има възможност изискването за винетки за жителите на двата квартала да отпадне, след като е разговарял с ръководството на АПИ и МРРБ.

Общинският съвет в Шумен първо трябва да подкрепи подготвяна от Христов докладна записка с подобно искане, след което да се изпрати писмо до МРРБ с решението и искане за преместване на зоната на действие на винетките.

По думите на Христов друга възможност за отпадане на винетките за жителите на двата квартала е ако съответните пътни участъци бъдат прехвърлени от държавата на общината, но необходимите средства за поддръжката им са прекалено много за местната администрация.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Съдът остави в ареста обвиняемия за убийството в Банишора
Съдът остави в ареста обвиняемия за убийството в "Банишора"
България екстрадира в САЩ руски хакер, обвинен в компютърни измами
България екстрадира в САЩ руски хакер, обвинен в компютърни измами