НОВИНИ

Шуменски студенти за мотивацията да станат учители

Какво мотивира студентите да изберат професията учител – това обсъждаха бъдещи педагози от Шуменския университет на среща с министъра на образованието и науката Меглена Кунева.

bnt avatar logo
от Здравка Русева
20:00, 07.10.2016
Чете се за: 00:34 мин.
У нас

Елица и Хатидже са студентки втори курс специалност „Медицинска химия“. Желаят да станат учители и всичко, което се случва в образованието ги интересува. Смятат, че вливането на повече млади хора в системата ще я промени.

Елица Станачкова
"Според мен трябва да се промени начинът на обучение и програмата, за да могат да имат мотивация да учат и да искат да направят нещо с живота си, с уменията си."
Хатидже Урчева
"Да си учител е призвание, не е просто професия. Аз съм много благодарна на моите учители, които са ме мотивирали и аз искам да помогна на останалите, на по-малките от мене."

Данните, които студентите чуха за състоянието на образователната система, са доста тревожни. Само в Шуменска област недостигът на учители е 1000. Чуха, че образованието трябва да бъде приоритет.

Меглена Кунева, министър на образованието и науката
"Настойчиво трябва да увеличаваме ангажимента към качеството, към реформите и разбира се към финансирането на образованието поне още 20 години."

Пред студентите и преподавателите министър Кунева заяви, че учителят трябва да е в центъра на всяка образователна система и обществото трябва да даде подкрепата си.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българите в Канада са радостни от новината за отпадането на визите
Българите в Канада са радостни от новината за отпадането на визите
Източен Алепо заплашен от пълно унищожение
Източен Алепо заплашен от пълно унищожение