НОВИНИ

Шумно корупционно дело петни испанските консерватори

Управляващата в Испания Народна партия става обект на изострен интерес във връзка със старта на дело за корупция, в което подсъдими са бивши нейни законодатели и високопоставени партийни членове. Рушвети, фалшиви документи и швейцарски банкови сметки са пикантните подробности от т.нар. афера „Гюртел”, в която изглежда са замесени представители на Народната партия от цяла Испания, които са вземали подкупи.

bnt avatar logo
от БГНЕС
10:19, 04.10.2016
Чете се за: 01:30 мин.
По света
шумно корупционно дело петни испанските консерватори

Испанците са свикнали с политическата корупция, но този път медиите нарекоха делото „процесът на годината”. Трима бивши ковчежници на Народната партия са на подсъдимата скамейка като част от общо 37 подсъдими. Сред тях е и Луис Барсенас, който е скътал десетки милиони в швейцарска банка.

Това което прави делото още по-интригуващо, е че самата Народна партия е обвинена, че се е облагодетелствала от средства, получавани незаконно от депутати.

За разлика от тях обаче, Народната партия не е подведена под наказателна отговорност и може само да бъде задължена да възстанови средствата.

Делото беше наречено „Гюртел” (немската дума за колан, на испански correa), както е фамилията на мъжа, за когото се твърди, че е ръководил обширната корупционна мрежа.

Франсиско Кореа е бизнесмен, който обича да го наричат „Дон Вито” както се казва героят на Малон Брандо в „Кръстникът”. Кореа е обвинен, че е щедро е подкупвал депутати на Народната партия и съветници между 1999 и 2005 година.

В замяна негови компании и фирми на приятелите му получавали договори за обществени поръчки или за организиране на събития като посещението на папа Бенедикт XVI в град Валенсия.

Миналата година електронното издание eldiario.es публикува признание на Кореа. За три години той трябваше да замени разточителния си начин на живот със затворническа килия, докато беше задържан в периода 2009-2012 година.

Кореа каза, че фирмите „ще му дадат комисионна от 2-3 процента” от стойността на договорите за обществени поръчки, които са получили, които той ще предаде на Барсенас „в брой”, след като вземе дела си.

Кореа, който беше близък на бившия испански премиер Хосе Мария Аснар, заплаши „да разкаже всичко, което знае”.

Процесът взе мастита жертва още в началото си, когато министърът на здравеопазването Ана Мато подаде оставка през 2014 година.

Нейният бивш съпруг Хесус Сепулведа е подсъдим за злоупотреби с държавни средства и търговия с влияние през 2003-2009 година докато е бил кмет на Посуело де Аларкон, недалеч от Мадрид.

Твърди се, че семейството му се е облагодетелствало с различни подаръци, почивки и тържества за рождени дни с всевъзможни екстри.

Мато е обвинена, че се е възползвала от престъпленията на тогавашния си съпруг, но не са й предявени обвинения като член на Народната партия.

Жертва на делото „Гюртел” стана и прочутият съдия Балтасар Гарсон, по чиято заповед през 2009 година са извършени първите арести, плод на дълго разследване.

През 2012 година Гарсон беше отстранен от съдебната система за 11 години след като беше признат за виновен, че е наредил незаконно подслушване на разговорите на заподозрени в корупция по делото с адвокатите им.

Процесът, който започва в Националния съд край Мадрид вероятно ще трае няколко месеца.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Русия иска новият ген. секретар на ООН да е жена и от Източна Европа
Русия иска новият ген. секретар на ООН да е жена и от Източна Европа
Епъл пуска платежната услуга Епъл Пей в Русия
Епъл пуска платежната услуга Епъл Пей в Русия