В шведската полиция тече разследване, след като нейни служители застреляха в центъра на Стокхолм 20-годишен младеж, страдащ от синдрома на Даун и аутизъм. От полицията обясниха, че стрелбата е станала при "заплашителна ситуация" и че момчето не се е подчинило на заповед да остави оръжиет - играчка, което служителите на реда помислили за истинско.

© БТА

Прокурорът Мартин Тиден заяви, че във връзка със стрелбата се води разследване за възможно неправилно поведение. Най-малко двама полицаи са открили огън.

Майката на жертвата заяви, че семейството е потресено и че синът й, който имал затруднения с говора, бил "най-милият". "Той се шегуваше с хората и беше невероятно дружелюбен", заяви тя.

Елизабет Сандлунд от Шведската национална асоциация на хората с умствена недостатъчност, която е майка на момиче с подобно увреждане, каза, че е "смаяна и потресена" от случая.

"Знам колко спонтанни могат да бъдат тези младежи. Не е странно някой да реши да побегне с играчка посред нощ, дори да е дете в тяло на възрастен", каза тя.

Шефът на стокхолмската полиция Улф Йохансон коментира, че случаят е много трагичен, но не коментира разследването. Той обаче каза "от опит", че понякога за секунди трябва да се вземат много трудни решения при неясни и доста напрегнати ситуации за секунди.

От началото на годината в Швеция са загинали шестима човека при полицейски стрелби.

© БТА
Синдромът на Даун не е болест

Синдромът на Даун не е болест

Децата със синдром на Даун не са болни и също като останалите деца имат право на пълноценен живот – това е посланието на Сдружението на родителите и И...