НОВИНИ

Шведската полиция застреля момче със Синдром на Даун заради пистолет-играчка

В шведската полиция тече разследване, след като нейни служители застреляха в центъра на Стокхолм 20-годишен младеж, страдащ от синдрома на Даун и аутизъм. От полицията обясниха, че стрелбата е станала при "заплашителна ситуация" и че момчето не се е подчинило на заповед да остави оръжиет - играчка, което служителите на реда помислили за истинско.

bnt avatar logo
от БТА
16:27, 03.08.2018
Чете се за: 00:33 мин.
По света
шведската полиция застреля момче синдром даун заради пистолет играчка

Прокурорът Мартин Тиден заяви, че във връзка със стрелбата се води разследване за възможно неправилно поведение. Най-малко двама полицаи са открили огън.

Майката на жертвата заяви, че семейството е потресено и че синът й, който имал затруднения с говора, бил "най-милият". "Той се шегуваше с хората и беше невероятно дружелюбен", заяви тя.

Елизабет Сандлунд от Шведската национална асоциация на хората с умствена недостатъчност, която е майка на момиче с подобно увреждане, каза, че е "смаяна и потресена" от случая.

"Знам колко спонтанни могат да бъдат тези младежи. Не е странно някой да реши да побегне с играчка посред нощ, дори да е дете в тяло на възрастен", каза тя.

Шефът на стокхолмската полиция Улф Йохансон коментира, че случаят е много трагичен, но не коментира разследването. Той обаче каза "от опит", че понякога за секунди трябва да се вземат много трудни решения при неясни и доста напрегнати ситуации за секунди.

От началото на годината в Швеция са загинали шестима човека при полицейски стрелби.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Евтаназират близо 16 000 прасета заради африканска чума в Латвия
Евтаназират близо 16 000 прасета заради африканска чума в Латвия
4 години от опустошителното наводнение в Мизия
4 години от опустошителното наводнение в Мизия