НОВИНИ

Шведският крал Карл XVI Густав на 70 години (ГАЛЕРИЯ)

Шведският крал Карл Шестнадесети Густав навърши 70 години, но няма планове да се оттегля, въпреки че е преминал официалната пенсионна възраст, която в Швеция е 65 години.

Николай Танев
от Николай Танев Източник: БТА
15:57, 30.04.2016
Чете се за: 01:48 мин.
По света
шведският крал карл xvi густав години галерия

Той става крал през 1973 г., когато е на 27 години. Наследява на престола дядо си Густав Шести Адолф и приема мотото "За Швеция - в крак с времето". "Това значи, че се опитвам да се движа в крак с времето и разбирам какви очаквания има народът от модерен крал в модерно демократично общество", каза той в неотдавнашно интервю за Шведската телеграфна агенция.

"Човек работи, докато има сили и е в добро здраве", обясни той и добави: "Ние от династията Бернадот често казваме, че оставаме деца по душа и по този начин никога не остаряваме наистина". Подготовката за честванията в събота включва концерти и приеми, както и благодарствен молебен в църквата в кралския дворец. Планира се кралят и кралицата да преминат с карета от двореца до кметството.

Кулминация на честванията ще бъде банкет, на който са поканени датската кралица Маргрете Втора и норвежкият крал Харалд Пети. Карл Густав каза, че като монарх се стреми да служи като обединяващ символ и да не играе политическа роля, но това не значи, че не е предизвиквал понякога полемики.

;

През 80-те години на 20 век той разкритикува лова на тюлени в съседна Норвегия, а през 2004 г. похвали султана на Бруней, че е изградил тясна връзка с народа си, което бе възприето като подкрепа за авторитарен владетел. Но монархът получи бурни аплодисменти заради емблематична реч на церемония в памет на повече от 500 шведи, които загинаха при цунамито в Южна Азия през 2004 година. В нея даде за пример личния си живот и по-точно как е израснал без баща.

Кралят е заклет почитател на спорта. Практикува ски бягане и ски спускане. Често гледа на живо Олимпийските игри или други големи международни спортни събития, за да подкрепя шведските атлети. През 1976 г. се жени за родената в Германия Силвия Зомерлат, с която се запознава на Летните олимпийски игри в Мюнхен през 1972 г., на които той отива като зрител, а тя работи като преводачка и хостеса на официални лица.

Кралската двойка има три деца - принцесата престолонаследничка Виктория, принц Карл Филип и принцеса Мадлене - и пет внука. Двете най-нови попълнения към кралското семейство бяха родени през март и април. Кралят и кралицата обаче нямат много време да се грижат за децата, тъй като "сме много заети", каза кралят в интервю за стокхолмския вестник "Афтонбладет". Първа в линията за наследяването на трона е дъщеря му Виктория, която има две деца.

;

"Надявам се, че ще може да се отдаде на майчинството и да се грижи за семейството си възможно по-дълго време, но също така да има свои собствени интереси и приятелства", каза кралят. Рейтингът на одобрение за монархическата институция се увеличи след спада през 2010 г., когато публикуването на издадена без неговото позволение биография, озаглавена "Карл Шестнадесети Густав: неохотният монарх", даде на таблоидите обширен материал за краля и неговия кръг от приближени.

Виктория остава една от най-популярните обществени личности в Швеция. Тя има по-висок рейтинг на одобрение от краля на Норвегия, кралицата на Дания и дори от баща си, посочват социолози от Гьотеборгския университет, които правят редовни проучвания. Сондаж от 2015 г. показа, че 56 на сто от шведите са за запазване на монархията, а само 22 на сто искат премахването ѝ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шиитски демонстранти щурмуваха парламента в Ирак
Шиитски демонстранти щурмуваха парламента в Ирак
Пряко по БНТ1: Григор Димитров и Иво Карлович в спор за финала в Истанбул
Пряко по БНТ1: Григор Димитров и Иво Карлович в спор за финала в Истанбул