НОВИНИ

Шведският външен министър рецитира стихотворение на Елисавета Багряна

Стихотворение на Елисавета Багряна в превод на шведски език прозвуча в изпълнение на министъра на външните работи на Швеция Маргот Валстрьом в чест на 140-годишнината от Освобождението на България. Изявата бе част от програмата на българското посолство по случай националния празник на България Трети март.

шведският външен министър рецитира стихотворение елисавета багряна
bnt avatar logo
от БНТ
17:59, 02.03.2018
Чете се за: 00:33 мин.
Още

Събитието се състоя в най-престижната концертна зала в Стокхолм „Грюневалд“ - част от Концертхусет, в който се провежда церемонията по връчването на Нобеловите награди.

Акцент на вечерта бе клавирен концерт на българския пианист Кирил Кутин, който изпълни произведения от Йохан Себастиан Бах, Федерик Шопен, Ерик Сати и Александър Владигеров.

;

В приветствието си посланик Валентин Порязов направи кратък исторически преглед на събитията около Освобождението, като се спря на делото на Васил Левски, довело до коренен поврат в национално-освободителното движение. Министър Валстьом честити 140-ата годишнина от Освобождението на България и изтъкна отличните двустранни отношения между Швеция и България. Тя изрази подкрепа за Българското председателство на Съвета на ЕС и подчерта особената важност на неговите приоритети, включително поставянето на европейската перспектива на страните от Западните Балкани отново във фокуса на внимание на ЕС.

На събитието присъстваха около 300 гости, сред които представители на Шведския кралски двор, парламента, правителството, образователни и културни институции, шведски политици и общественици.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мобилни екипи ще организират кръводаряването по места
Мобилни екипи ще организират кръводаряването по места
Двама загинали при стрелбата в американски университет в Мичиган
Двама загинали при стрелбата в американски университет в Мичиган