Швеция остава водещата страна в света по обема на безкешовите плащания. Едва 20% от плащанията в търговията на дребно стават в брой, сочи проучване в началото на голямото коледно пазаруване. Използването на кредитни карти или мобилни приложения се смята за удобно и сигурно. В много случаи се приемат само дигитални плащания.

Много шведи вече трудно се сещат кога за последен път са платили в брой. Дигитални плащания се приемат и от уличните търговци. Доверието е такова, че дори децата и;ат дебитни карти. Сега в Швеция има в обращение по-малко от 80 млрд. крони. Преди 6 години обемът на парите в брой е бил 106 млрд.

През 1967 г. в Швеция е инсталиран първият банкомат в света. Сега тези устройства отстъпват пред мобилните приложения. С приложението Swish се прехвърлят пари между банкови сметки толкова бързо, колкото да извадиш и прибереш пари в портфейла си. Използват го вече над 3 млн. души или почти една трета от населението.

Бенгт Нилервал, Шведска търговска федерация: "Швеция става страна без пари в брой. Защото имаме доверие в системата, банките и властите. Това е една от причините."

Някои възрастни хора и жители на селски райони още предпочитат парите в брой. Други смятат, че губят свободата си с дигиталните системи, при които всички транзакции могат да се проследят. С тях обаче намаляват сивата икономика и кражбите на пари. Затова Швеция е на път да премине изцяло на електронни плащания.