НОВИНИ

Швеция настоява за екстрадирането на Асандж

Швеция обмисля отново да повдигне обвинение срещу Джулиан Асандж и да настоява той да бъде екстрадиран, за да бъде съден за изнасилване. Основателят на "Уилилийкс" беше арестуван от британската полиция, по настояване на Съединените щати. В няколко държави се проведоха протести в защита на Асандж, но според експерти, той не може да пледира, че се нарушава свободата на словото, а шансът да бъде осободен под гаранция, е минимален.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
18:32, 12.04.2019
Чете се за: 00:59 мин.
По света

Кой реши да предаде Асандж? Ще бъде ли екстрадиран и къде? Въпроси, които остават без конкретен отговор. След като прекара 7 години в еквадорското посолство в Лондон, вчера основателят на "Уикилийкс" беше арестуван и в момента остава в британския арест.

47-годишният Асандж е търсен от американското правосъдие, където трябва да отговаря по обвинение в "информационно пиратство". Неговият сайт е част от най-мащабното разкриване на правителствени тайни в съвременната ни история.

Във Великобритания Джулиан Асандж е признат за виновен, че е нарушил условията на гаранцията си, укривайки се в посолството на Еквадор, за което може да получи до 1 година затвор.

Майкъл О'Кейн, адвокат: Според американските закони, той е извършил тежко престъпление. За разкриване на държавна тайна обикновено се издава максимална присъда. Съмнявам се да бъде пуснат и под гаранция междувременно, защото вече е нарушавал условията на предишна.

Макар и задържането да е по искане на Съединените щати, американският президент Доналд Тръмп коментира, че няма да се меси в случая "Асандж". Подобна е и позицията на правителството на родната му Австралия. Британският премиер Тереза Мей приветства ареста на Асандж и го посочи като пример, че на Острова върховенство има единствено законът.

Швеция обмисля да повдигне повторно обвинението в изнасилване, заради което преди 7 години Асандж се укри.

Майкъл О'Кейн, адвокат: Ако Стокхолм поиска бъде екстрадиран, то вероятно шведският иск ще бъде разглеждан с приоритет. От една страна - в сила е Европейска заповед за арест, а от друга - така или иначе шведското обвинение е от по-отдавна.

ООН призова Асандж да получи справедлив процес, а протести в негова защита имаше в Еквадор и Германия. Според поддръжниците му, основателят на "Уилилийкс" е борец за свобода на словото. Обвиненията в хакерство обаче, вероятно няма да му позволят да използва този аргумент по време на съдебната си защита.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Арсенал и Челси с успехи в първите четвъртфинали, голово шоу в Португалия
Арсенал и Челси с успехи в първите четвъртфинали, голово шоу в Португалия
Екатерина Захариева очаква по-голям напредък за историята със Северна Македония
Екатерина Захариева очаква по-голям напредък за историята със Северна Македония