НОВИНИ

Швеция подновява разследването срещу Джулиан Асандж

Шведската прокуратура възобновява разследването срещу основателя на Уикилийкс Джулиан Асандж за изнасилване. Решението е взето по искане на защитата на жертвата. Преди две години прокуратурата прекрати разследването поради невъзможност да придвижи случая. Тогава Асандж се намираше в посолството на Еквадор в Лондон.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
19:23, 13.05.2019
Чете се за: 00:54 мин.
По света

За основателя на Уикилийкс разследването на шведската прокуратура е малкият дявол. Големият е искането за екстрадицията му от страна на Вашингтон.

Обвиненията в Швеция бяха повдигнати след престоя му в Стокхолм през 2010 година. Тогава две жени го обвиниха съответно в сексуално посегателство и в изнасилване. Той винаги е отричал с обяснението, че случилото се между тях било по взаимно съгласие.

В продължение на седем години Асандж избягваше възможността да бъде екстрадиран заради престоя си зад стените на еквадорското посолство в Лондон.

След като го напусна, беше осъден на 50 седмици затвор заради нарушаване условията на гаранция. Давността на първото обвинение изтече. В Стокхолм обаче решиха, че това е нова възможност да продължат разследването по второто, чиято давност изтича догодина.

Ева - Мари Першон, заместник - директор на шведската прокуратура: След като разгледах предварителното разследване, прецених, че все още съществува правдоподобна причина да подозираме, че господин Асандж е извършил изнасилване.

Според изявление на Уикилийкс, това е шанс за Асандж да изчисти името си от тези обвинения.

Решението в Стокхолм означава, че британските власти ще имат две искания за екстрадиция на Асандж - от Съединените щати и от Швеция. Те ще трябва да решат на кое да дадат предимство.

Вашингтон иска Асандж заради ролята му в едно от най-големите изтичания на класифицирана информация в света. През 2010 година бяха публикувани хиляди страници правителствени тайни, свързани с дипломацията и отбраната. Защитата на Асандж смята, че в Съединените щати той няма да получи справедлив процес заради политически мотивираните скандали, свързани с името му, а ако бъде пратен в затвора, човешките му права ще бъдат нарушени.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В село Илинденци отказват да плащат за вода заради увеличение от 150%
В село Илинденци отказват да плащат за вода заради увеличение от 150%
Унгарският премиер Виктор Орбан ще се срещне с Доналд Тръмп
Унгарският премиер Виктор Орбан ще се срещне с Доналд Тръмп