Мъжът, предизвикал скандала за сексуални посегателства и финансови престъпления в Шведската академия, която присъжда Нобеловата награда за литература, беше обвинен в двукратно изнасилване на жена през 2011 г., съобщават Асошиейтед прес и Франс прес.

© Архив / БТА

Доказателствата са "солидни и достатъчни за съдебно преследване", казва прокурор Кристина Войт.

Обвиненият Жан-Клод Арно е водеща фигура в шведския културен живот. Той е женен за поетесата Катарина Фростенсон, която беше член на Шведската академия. Арно отрича обвиненията срещу него.

През април Шведската академия съобщи, че вътрешни разследвания на твърденията за сексуален тормоз и посегателства са установили "неприемливо поведение под формата на нежелана интимност" в редовете на членовете й. Войт не посочи жертвата, както е прието в Швеция. Датата на процеса не е определена.

Жан-Клод Арно, който е от френски произход, е директор на културния център "Форум", субсидиран от Шведската академия. Той беше обвинен през ноември миналата година в сексуални посегателства или тормоз от 18 жени. Заради скандала осем членове на Шведската академия подадоха оставки. Сред тях бяха съпругата му Катарина Фростенсон и Сара Даниус, първата жена в историята на организацията, заемала поста постоянен секретар.