НОВИНИ

​Швеция разширява граничния контрол

Швеция ще засили паспортните проверки на летищата и пристанищата си поради променящия се характер на заплахите за сигурността, обяви вчера националната гранична полиция, цитирана от ДПА.

bnt avatar logo
от БТА
09:53, 30.06.2018
Чете се за: 00:28 мин.
По света
​швеция разширява граничния контрол

Обхватът на граничните проверки ще се разшири, тъй като заплахата изглежда по-различна от преди, посочи в комюнике граничната полиция. Швеция въведе паспортни проверки на граничните си пунктове през есента на 2015 г., за да се справи с големия приток на мигранти, навлезли в страната по моста през пролива Йоресун от Дания, и на фериботните пристанища в южната част на страната.

Впоследствие правителството започна да разглежда прииждащите мигранти като заплаха за обществения ред и вътрешната сигурност и в резултат на това в последно време в Швеция почти не са пристигали мигранти. Според в. "Сюдсвенскан" граничната полиция в южната провинция Сконе задържат хора, връщащи се от войната в Сирия и Ирак ежеседмично.

От понеделник до 11 ноември ще има най-малкото паспортни проверки на случаен принцип на големите летища - в Стокхолм, Малмьо и Гьотеборг. Въвеждат се също редовни проверки на пристанища като стокхолмското и това в Юстад.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вежди Рашидов: Трябва да се обединим около сигурността
Вежди Рашидов: Трябва да се обединим около сигурността
Антон Кутев, БСП: Не е правилна оценката, че вотът на недоверие е бил неуспешен
Антон Кутев, БСП: Не е правилна оценката, че вотът на недоверие е бил неуспешен