НОВИНИ

​Швеция удължи с три месеца проверките по границите си

Правителството на Швеция реши днес да удължи до 11 февруари проверките по границите на страната, предаде ТАСС, като се позова на съобщение на правителствената канцелария.

bnt avatar logo
от БТА
16:41, 08.11.2018
Чете се за: 00:36 мин.
По света
​швеция удължи три месеца проверките границите

"Решението е взето в съответствие с общото законодателство на ЕС и въз основа на оценки на правителството за все още съществуващата заплаха за обществения ред и вътрешната сигурност. Според оценката на полицията равнището на терористична заплаха все още е повишено. Има също пропуски в контрола на външните граници в Шенгенското пространство. Това означава, че Швеция трябва да запази вътрешния си граничен контрол", се казва в съобщението.

Всяка седмица на шведската граница полицията спира 150-200 бежанци, отбелязва ТАСС. През 2015 г. в страната с население от 9,8 млн. жители са пристигнали 163 000 бежанци. Това е най-високият относителен дял на човек от населението в Европа. През 2016 и 2017 г. в Швеция са пристигнали съответно 29 000 и 26 000 бежанци.

За да ограничи бежанския поток, шведското правителство в началото на януари 2016 г. въведе гранични проверки и затегна правилата за прием на бежанци. От 20 юли м.г. за бежанците в Швеция беше въведено временно разрешение за пребиваване вместо постоянно, а също бяха повишени изискванията към размера на дохода, който трябва да имат мигрантите, възнамеряващи да доведат в страната роднините си.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Циркът със затвора на Груевски продължава
Циркът със затвора на Груевски продължава
Министър Петкова и посланика на Черна гора у нас обсъдиха проекта АЕЦ „Белене“
Министър Петкова и посланика на Черна гора у нас обсъдиха проекта АЕЦ „Белене“