Правителството на Швеция реши днес да удължи до 11 февруари проверките по границите на страната, предаде ТАСС, като се позова на съобщение на правителствената канцелария.

© снимка: БТА / АРХИВ

"Решението е взето в съответствие с общото законодателство на ЕС и въз основа на оценки на правителството за все още съществуващата заплаха за обществения ред и вътрешната сигурност. Според оценката на полицията равнището на терористична заплаха все още е повишено. Има също пропуски в контрола на външните граници в Шенгенското пространство. Това означава, че Швеция трябва да запази вътрешния си граничен контрол", се казва в съобщението.

Всяка седмица на шведската граница полицията спира 150-200 бежанци, отбелязва ТАСС. През 2015 г. в страната с население от 9,8 млн. жители са пристигнали 163 000 бежанци. Това е най-високият относителен дял на човек от населението в Европа. През 2016 и 2017 г. в Швеция са пристигнали съответно 29 000 и 26 000 бежанци.

За да ограничи бежанския поток, шведското правителство в началото на януари 2016 г. въведе гранични проверки и затегна правилата за прием на бежанци. От 20 юли м.г. за бежанците в Швеция беше въведено временно разрешение за пребиваване вместо постоянно, а също бяха повишени изискванията към размера на дохода, който трябва да имат мигрантите, възнамеряващи да доведат в страната роднините си.