Швейцарски гражданин е задържан на граничен пункт "Капитан Андреево", при опит да премине на територията на Турция, с намерение да продължи до Сирия. Случаят е от 11 септември, съобщиха от пресцентъра на специализираната прокуратура.

В управлявания от мъжа джип с швейцарска регистрация са открити три пушки (две автоматични карабини и една гладкоцевна ловна пушка), пистолет "Зиг Зауер", около 400 броя патрони за тях, както и множество хладни оръжия (24 ножа и други). В личните вещи е намерена карта с отбелязвания на маршрута му, с крайна цел Идлиб, Сирия.

Мъжът и автомобилът са били обявени за издирване от швейцарските власти в Шенгенската информационна система, с информацията, че лицето е въоръжено. Предоставена е и информация, че баща му е сигнализирал полицията, че синът му е изчезнал с автомобила, като от жилището им липсват огнестрелни оръжия и боеприпаси.

На 12.09.2018 г. на швейцарския гражданин са повдигнати от Специализираната прокуратура обвинения за тероризъм и контрабанда на оръжия през държавната граница, като с постановление на наблюдаващия прокурор той е задържан за срок до 72 часа.

Според първоначалните му обяснения, задържаният искал да окаже помощ на цивилни граждани в Сирия. На 14.09.2018 г. в Специализирания наказателен съд ще бъде внесено искане за задържане под стража.

На обвиняемия е назначена и съдебно-психиатрична експертиза.