НОВИНИ

Швейцария каза окончателно "НЕ" на Брюксел

Швейцария се отказа окончателно от Европейския съюз. В деня на честването на 725-тата годишнина от създаването на Федерацията стана ясно, че молбата за членство в голямото европейско семейство, подадена преди 24 години, се оттегля. Брюксел вече е уведомен за това решение.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
17:46, 02.08.2016
Чете се за: 00:49 мин.
По света

Швейцария е категорична, че Европейският съюз е най-близкият ѝ партньор, но няма желание да бъде част от него. Ще продължим да развиваме двустранните отношения и да се стремим към близко сътрудничество, заявиха от външното министерство в Женева. Швейцария обяви желанието да оттегли молбата още в средата на юни, когато предложението беше гласувано в Кантоналния съвет - една от камарите на парламента.

Няколко месеца по-рано - през март - такава стъпка получи одобрението и на Националния съвет - другата камара на парламента. Молбата за членство е подадена през май 1992 година. Тя на практика се обезсмисля няколко месеца по-късно. През Декември 1992 в Швейцария се провежда референдум, на който, макар и с малка разлика, печелят противниците на присъединяването на страната към Европейското икономическо пространство.

Отношенията Женева - Брюксел са рамкирани от серия двустранни споразумения, които позволяват на Федерацията да участва в единния европейски пазар. Защо след почти четвърт век Женева решава да сложи официално точка на желанието си за членство е спорен въпрос и извън, и в страната. "ЗА" се обявиха най-вече десни и консервативни формации, които в сближаването с Брюксел виждат заплаха за суверенитета на Швейцария.

А и страната е брилянтен пример за това, че благосъстоянието на една държава няма нищо общо с членството в Евросъюза. Статистиката показва, че средният доход на швейцарците едно цяло и 3 пъти по-висок от този на германците и на французите. И нещо повече - само за година желаещите швейцарци да бъдат част от голямото европейско семейство е намалял от 21 на 16%.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
САЩ удариха обекти на Ислямска държава в Либия
САЩ удариха обекти на Ислямска държава в Либия
Съдът не даде ход на делото срещу тримата сирийци за тероризъм
Съдът не даде ход на делото срещу тримата сирийци за тероризъм