НОВИНИ

Швейцария ограничава разрешителните за работа на българи и румънци

Швейцарското правителство реши да ограничи броя на разрешителните за работа, издавани на български и румънски граждани, след рязко увеличаване на имиграционния поток от двете държави като се позова на клауза в споразумението си с ЕС.

bnt avatar logo
от БГНЕС
09:27, 11.05.2017
Чете се за: 00:29 мин.
По света

Клаузата е част от двустранно споразумение с ЕС за свободата на движение и дава възможност на Швейцария, която не е част от общността, да налага временни квоти върху разрешенията за работа и за пребиваване.

Съгласно споразумението Швейцария има право до 2019 да налага квоти на румънски и български граждани, ако регистрира увеличение от 10 процента или повече в броя на издадените разрешителни за работа в сравнение със средния брой през предходните три години.

През 2016 година имиграцията от двете държави беше 3 300 души – двойно повече в сравнение с 2015. Ето защо швейцарското правителство е решило „да активира предпазната клауза”.

Идната година на граждани от двете държави ще бъдат издадени само 996 разрешения за дългосрочно пребиваване и за работа, като квотната система ще влезе в сила от 1 юни. Разрешенията за краткосрочно пребиваване за престой по-малко от 1 година няма да бъдат включени в квотите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Оригиналният мюзикъл Котките от Бродуей идва за първи път в България
Оригиналният мюзикъл "Котките" от Бродуей идва за първи път в България
8 души загинаха при земетресение в Китай
8 души загинаха при земетресение в Китай