Рекордна глоба от 4,5 млрд. евро беше наложена от френски съд на швейцарската банка UBS. Финансовият гигант беше обвинен в пране на пари и незаконно предлагане на финансови услуги. Акциите на банката паднаха с почти 5%.

Криминалният съд в Париж установи, че между 2004 г. и 2012 г. швейцарската банка е помагала на богати французи да перат пари и да укриват доходите си от данъчните служби. Общата стойност на укритите данъци възлиза на 10 млрд. евро.

Служители на швейцарския клон са били пращани във Франция и с цел предлагане на финансови услуги. Според френското право такова предлагане без нужното разрешително е противозаконно.

Услугите са били предлагани на известни спортисти и бизнесмени по време на спортни и музикални събития.

© EPA / БГНЕС

Според ръководството на UBS разследването и обвиненията са изцяло политически. От банката ще обжалват решението, без да дават други подробности.

Патрик де Файе - бивш генерален директор на UBS: Без коментар.

Преди решението на съда да стане факт е имало извънсъдебно споразумение, според което банката трябвало да плати малко над 1 млрд. евро. Това споразумение било отхвърлено от ръководството на банката заради преценка, че сумата е прекалено висока.

Ако обжалването потвърди присъдата, банката ще плати глоби на стойност 3 млрд. и 700 млн. евро, плюс още 800 милиона евро компенсации към френското правителство.