28 модернизирани швейцарски трамваи ще заменят най-старите мотриси в София поетапно от следващия месец. Това заяви заместник-кметът по транспорта Евгени Крусев в трамвайното депо в квартал "Банишора". Столичната община е купила и още 13 чисто нови мотриси с цел модернизация на релсовия транспорт в града.

София

Швейцарските трамваи ще обслужват линиите 6, 8 и 12. Те имат видеонаблюдение, климатик и падащи стъпала за качване на пътниците. Всяка една от вратите има датчик, който не позволява затваряне, ако на входа има човек. Мотрисите са с капацитет за 60 седящи и 160 правостоящи пътници. В момента в тях се инсталират необходимите джипиес системи, след което ще бъдат пуснати в движение.

Евгени Крусев, зам.-кмет по транспорта към Столична община
"Действително машините не са изцяло нови, но следва да се каже, че това е един много разумен вариант за моментно обновяване на градския транспорт, тъй като един нов трамвай струва 3.2 милиона лева.

Доставката на общо 28-те трамваи е по българо-швейцарската програма за сътрудничество. Стойността на проекта е 3 милиона швейцарски франка, като малко над 2.5 милиона се поемат изцяло от Швейцария.