НОВИНИ

Швейцарците казаха "ДА" на постепенния отказ от ядрена енергия

С мнозинство от 58 на сто, според предварителните резултати, швейцарците гласуваха днес за отказ от ядрената енергия. На референдум те подкрепиха плана на правителството за постепенно затваряне на петте ядрени реактор на страната, забраната на строеж на нови и преминаване към възобновяеми източници на енергия. Референдумът по така наречената "Енергийна стратегия 2050-та" бе иницииран от най-голямата партия в страната - дясно популистката Швейцарска народна партия, която я критикува като безотговорна утопия.

Невена Бонева
от Невена Бонева
20:26, 21.05.2017
Чете се за: 00:59 мин.
По света

Швейцария сега има пет ядрени реактора, единият от тях е най-старият действащ в света. Те задоволяват 40 на сто от потреблението ѝ. Още след ядрената катастрофа във Фукушима през 2011-та година правителството поде инициативата за отказ от тях. Миналата година на референдум бе отхвърлен вариант на зелената партия, който искаше затварянето им тази година.

Правителството не го подкрепи, защото не дава време за развиване на алтернативите. Според гласуваната днес стратегия един реактор ще бъде затворен през 2019 - та, а останалите ще работят до края на безопасната им експлоатация. С парите на данъкоплатците и потребителите ще се увеличат соларните, ветрени и хидроцентрали, и енергийната ефективност на сградите.

Дорис Лойтард - президент на Швейцария: 75 на сто от потребяваната в Швейцария енергия сега е внос.
Щефан Мюлер Алтермат - Евангелистка народна партия: Тази стратегия ще ни покаже нов път, различен от сегашното снабдяване предимно от внос или изкопаеми източници.

Критиците, сред които са бизнесът и някои екологични групи, спореха, че планът е утопичен и ще натовари хората с големи разходи.

Дорис Фиала - партия Либерали: Електричеството няма да е гарантирано за зимните месеци. Това означава повече внос от Германия и от френските ядрени централи. А фотоволтаици обикновено идват от Китай.
Тони Брунер - Швейцарска народна партия: Ако разделим 200 милиарда швейцарски франка на броя на населението 8 милиона и 200 хиляди, това прави 800 франка на човек, или 3200 на четиричленно семейство.

Властите твърдят, че допълнителната годишна сума на семейство ще е само 40 франка. Макар объркани и раздразнени от потока често недоказуеми аргументи на двата лагера в спор, швейцарците казаха да на стратегията. Много по-скоро след бедствието във Фукушима, Германия реши постепенно да се откаже от ядрената енергия и си даде срок 2022 г.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Храм Рождество Богородично вдъхва живот на прозорците с витражи
Храм "Рождество Богородично" вдъхва живот на прозорците с витражи
Нацистки символи в кола на полицай
Нацистки символи в кола на полицай