НОВИНИ

Швейцарците масово отхвърлиха въвеждането на гарантиран месечен доход

Днес Швейцария гласува на референдума за отпускане за всички жители на страната на гарантиран доход от 2500 франка на месец за възрастен и 625 франка за дете. Допитването е първо по рода си в света. Очаквано швейцарците отхвърлиха предложението с голямо мнозинство от близо 77 процента. Темата за гарантирания доход обаче, се обсъжда и в други държави, особено в Евросъюза.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
18:43, 05.06.2016 (обновена)
Чете се за: 00:59 мин.
По света

2 500 швейцарски франка за всеки пълнолетен, който живее в Швейцария най-малко от пет години, без значение дали работи, и 625 швейцарски франка за дете под 18 години - това предвиждаше отхвърленото предложение. На инициаторите - група около собственик на кафене в Базел - не помогна нито постер в Женева с размери на футболно игрище, нито раздаването на 10-франкови банкноти за минувачите.

Сред аргументите беше грижата за човешкото достойнство при високата степен на автоматизация, която изяжда работни места, а също неплатеният труд у дома и в други области. Опонентите, включително правителството, изтъкваха високата цена, негативите за икономиката и потенциалния отказ от труд, особено сред хората с ниски доходи.

Стефан - гласувал с "Да": Мисля, че хората ще ходят на работа, заради човешката нужда да бъдеш полезен, да вършиш нещо смислено. Имам усещането, че хората ще бъдат по-продуктивни, ако го правят за себе си, а не по задължение.
;

Кабинетът пресметна разходите на 208 милиарда годишно. Голяма част от парите биха дошли от съществуващите социални фондове, но остава луфт от 25 милиарда, който ще трябва да се покрие от рязко съкращаване на държавните разходи или повишаване на данъците. Не е изключен и потенциален наплив към Швейцария. Не липсват и опасения на обществената солидарност.

Мелани, гласувала с "Не: Мисля, че ако основните нужди на хората бъдат гарантирано задоволени, обществото повече няма да се чувства отговорно да се грижи за тези, които не могат да се справят сами.

През 2012-та швейцарците отхвърлиха предложение за удължаване на платения годишен отпуск от 4 на 6 седмици поради грижа за конкурентността. Идеята за гарантиран базов доход без условия се разглежда и в други страни. Финландия обмисля пробното му предоставяне на 8 хиляди души с ниски доходи, през януари догодина пилотен проект стартира в холандският град Утрехт.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лютви Местан: Предсрочни парламентарни избори са възможни следващата пролет
Лютви Местан: Предсрочни парламентарни избори са възможни следващата пролет
Фестивал на българското розе в Казанлък
Фестивал на българското розе в Казанлък