НОВИНИ

​Швейцарците решават дали страната им да премине към суверенна монетарна система

При подобна система само националната банка може да емитира пари. Според инициаторите на допитването това ще гарантира стабилността на финансовата система и пазарите, но според критиците на идеята това е твърде рисков ход.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
11:18, 10.06.2018
Чете се за: 00:43 мин.
У нас

Положителен изход от референдума ще преобърне цялата банкова система в Швейцария, като забрани на частните банки да емитират пари, така ще се намалят "лошите" кредити и високо рисковите инвестиции. И само Националната банка ще може да печата швейцарски франкове.

Рафаел Утрих, лидер на кампанията за референдума: Швейцарската национална банка има нужда от актуализация. Конституцията ни трябва да се промени и да гарантира, че само Националната банка може да емитира пари, но не и частните банки, които по този начин следват собствения си интерес.

Победа на "да" лагера ще означава край на частичното резервно банкиране - крайъгълният камък, на който се крепи кредитиоранетро по света - по силата на което банките "създават" пари за всеки отпуснат заем. Според противниците на идеята обаче това е скок в бездната и ефектът от подобен монпол над местната валута не е проверен.

Томас Джордан, председател на управителния борд на Швейцарската народна банка: Финансовата система няма да стане по-сигурна ако тази инициатива бъде одобрена. Секторът е сигурен, когато се спазват капиталовите изисквания и има строг контрол. Това са начините да направим финансовата си система качествена и сигурна.

Джордан прогнозира още, че отпускането на заеми ще стане по-трудно, ще се повишат и лихвите. Швейцарците гласуват и за нова закон за хазарта, който ще забрани чуждите сайтове за хазарт.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Издирван с червена бюлетина на Интерпол се предаде в полицията
Издирван с червена бюлетина на Интерпол се предаде в полицията
Пътуваща изложба от туитовете на Доналд Тръмп гостува в Лос Анджелис
Пътуваща изложба от туитовете на Доналд Тръмп гостува в Лос Анджелис