НОВИНИ

Швейцарците решиха: ​Внуците на имигрантите да получават по-лесно паспорти

Внуците на имигрантите в Швейцария по-лесно да получават паспорти. Това решиха днес швейцарците на референдум. В страната имаше и допитване за промени в данъчната система. Гласоподавателите не подкрепиха реформата - корпоративните данъци се запазват

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
20:08, 12.02.2017
Чете се за: 00:50 мин.
По света

Референдумът за гражданството засяга 25 000 младежи - третото поколение имигранти, които живеят в Швейцария. Правителството иска да се съкратят бюрократичните процедури.

За да вземат паспорт, обаче, внуците на имигрантите трябва да отговарят на следните критерии:

  • да са родени в Швейцария
  • да нямат навършени 25 години
  • родителите им да са живели поне 10 години в страната
  • а баба им или дядо им да са имали разрешително за пребиваване.

Според противниците на плана от реформата ще се възползват и радикални мюсюлмани.

Вниманието на всички големи международни компании днес беше насочено към Швейцария заради другия референдум - за промяна на данъчната политика. Властите отдавна са под международен натиск да променят политиката си спрямо чужди фирми - практика въведена след Втората световна война.

Според плана на правителството корпоративните данъчни ставки за международните компании трябваше да отпаднат. За да не напуснат фирмите страната, обаче властите предлагат да бъдат понижени всички корпоративни данъци, но повечето избиратели не са съгласни.

ПРИСКА ВИРЕР-ХЕЙМО, член на Социалдемократическата партия: Искаме справедлива данъчна система. Компаниите ще се възползват от подобна реформа, а семействата, пенсионерите и средната класа ще трябва да плащат.

В Швейцария има 24 000 международни компании, които осигуряват над 150 000 работни места.

ЮЕЛИ МАУРЕР, председател на Федералния Финансов Департамент: Компаниите търсят най-благоприятните места. Данъчната надпревара днес е много по-силна в сравнение с преди 4-5 години.

Според изчисленията на социалдемократите подобна реформа ще струва на хазната около 1 милиард и 400 милиона швейцарски франка.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Римските терми във Варна се рушат
Римските терми във Варна се рушат
Каракачанов: ​Еврокомисарят ни не трябва да бъде излъчен от служебния кабинет
Каракачанов: ​Еврокомисарят ни не трябва да бъде излъчен от служебния кабинет