НОВИНИ

​Швейцарците запазиха данъка за обществените медии

Швейцарците отхвърлиха на референдум предложението да отпадне данъкът за обществените радио и телевизия. Над 71% от гласоподавателите казаха "Не" на идеята. Допитването организира младежкото движение на Либерално-радикалната партия с аргумента, че тяхното поколение е израснало с видеострийминга и платените телевизионни канали и няма нищо общо с обществените медии.

Фани Аронова
от Фани Аронова
22:06, 04.03.2018 (обновена)
Чете се за: 00:45 мин.
По света
​швейцарците запазиха данъка обществените медии

Всички домакинства в Швейцария плащат по 451 франка годишно за обществените радио и телевизия. Това заплащане беше решено на референдум през 2015 г. за промяна в Закона за радиото и телевизията и замени предишната такса, дължима само от домакинствата, които притежават апарати. Отговорите на въпроса "Подкрепяте ли отмяната на данъка" показаха отношенията към обществените медии.

Мъж: Гласувах с "да", не искам да плащам за държавна пропаганда. Това е дезинформация за сметка на данъкоплатците. Не съм убеден, че медиите ни вършат добра работа.
Мъж: Важно е да имаме независима картина на ставащото по света и в страната. Националните медии помагат за това.

Швейцарската корпорация за радио и телевизия със седем телевизионни канала и 17 радиостанции предлага програми на четирите национални езика - немски, френски, италиански и реторомански. Данъкът покрива 75% от финансирането ѝ. Част от него отива за 24 регионални медии с обществени функции. Премахването на това финансиране би било фатално за съществуването на обществената медия. Дебатът обаче е бил полезен, смята нейният генерален директор.

Жил Маршан, генерален директор на Швейцарската корпорация за радио и телевизия: Парадоксът е, че една крайна инициатива доведе до подробен дебат за ролята и финансирането на обществената услуга. Чухме критиките и дебатът ще продължи.

При друг изход от референдума Швейцария би станала единствената държава в Европа без такси за обществените електронни медии, отбелязва Ройтерс.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нов митинг в Скопие срещу смяната на името на Македония
Нов митинг в Скопие срещу смяната на името на Македония
​Съдът остави в ареста четиримата задържани за обир на банкомат в София
​Съдът остави в ареста четиримата задържани за обир на банкомат в София