НОВИНИ

Си Дзинпин е в Москва по покана на Владимир Путин

Двамата лидери разговаряха в Кремъл днес следобед - основно - за политическото и икономическото сътрудничество. Путин изтъкна, че търговският стокообмен е на стойност 108 милиарда долара и отношенията са в разцвет.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
20:26, 05.06.2019
Чете се за: 00:33 мин.
По света
Владимир Путин, президент на Русия: В последните години нашите отношения, благодарение и на вашето лично участие, достигнаха без преувеличение, безпрецедентно ниво.
Си Дзинпин, президент на Китай: Готови сме да работим с Русия, така че сътрудничеството ни да вдъхне на нашите два народа по-силно усещане за постиженията ни и за да можем да предложим руско-китайски дневен ред на световната сцена.

В присъствието на двамата лидери, е подписано споразумение между руския телекомуникационен оператор Ем Ти Си и китайския гигант Хуавей за развитие на мрежа от ново поколение и пилотни проекти с 5G в Русия. Създаден е и Руско-китайски научно-технически иновационен фонд с бюджет 1 милиард долара.

Срещата Путин - Си е в разгара на търговската война между Пекин и Вашингтон, започнала с идването на президента Тръмп в Белия дом.

В следващите два дни китайският лидер ще участва в Международния икономически форум в Санкт Петербург.

В програмата му са включени посещение на завод за производство на китайски автомобили, балетна постановка в Болшой театър и откриване на секция с панди в московския зоопарк.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
5 хил. декера наводнени земеделски земи в района на село Караманово
5 хил. декера наводнени земеделски земи в района на село Караманово
Устройственият план на Борисовата градина не предвижда ново строителство
Устройственият план на Борисовата градина не предвижда ново строителство