Китай ще положи още по-големи усилия да увеличи вноса и да разшири пазарите си, заяви днес президентът Си Дзинпин, цитиран от Франс прес.

© БТА

Китайският президент каза това в Шанхай при откриването на Международното изложение за внос.

"Вратата на Китай няма никога да се затвори, тя ще се отваря все повече", каза президентът пред чуждестранни лидери и личности като шефката на Международния валутен фонд Кристин Лагард и основателя на „Майкрософт“ Бил Гейтс.

Изложението се смята за китайския отговор на търговската война, започната през юли от президента Доналд Тръмп, недоволен от огромния дефицит на САЩ в търговията с Китай.

Китай призовава ЕС за съвместна декларация против търговската политика на САЩ

Китай призовава ЕС за съвместна декларация против търговската политика на САЩ

Китай настоятелно призовава Европейския съюз за издаване на твърда съвместна декларация против търговската политика на президента на САЩ Доналд Тръмп...

Китай ще продължи да се отваря към света в сферите на образованието, телекомуникациите и културата и наред с това ще защитава интересите на чуждите компании, каза президентът. Ще бъдат въведени наказателни мерки за нарушения на интелектуалната собственост, добави той.

Очаква се Си Дзинпин и Доналд Тръмп да се срещнат в края на месеца в кулоарите на международен форум в Аржентина, напомня Франс прес.

Миналата седмица към Китай бяха отправени призиви да разшири достъпа до пазарите си. В статия, публикувана в китайския печат, посланиците на Франция и Германия приканиха Пекин да гарантира честна конкуренция за чуждестранните предприятия.