НОВИНИ

Си Дзинпин се превърна в най-влиятелния лидер след Мао Дзедун

В обновения Устав на Китайската комунистическа партия бе включена политическата философия на китайския партиен и държавен лидер, наречена "Мислите на Си Дзинпин за нова ера на социализма с китайска специфика", съобщиха информационните агенции. Предложението бе единодушно гласувано от делегатите на завършващия 19-и конгрес на ККП.

bnt avatar logo
от БТА
11:53, 24.10.2017
Чете се за: 01:52 мин.
По света
дзинпин превърна влиятелния лидер мао дзедун

Така Си Дзинпин става вторият китайски лидер след основателя на съвременен Китай Мао Дзедун, който приживе е удостоен с честта да бъде споменат в партийния устав. Името на друг от големите китайски ръководители - Дън Сяопин, бе вписано в устава след смъртта му през 1997 г., отбелязва ДПА.

"Под ръководството на идеите на Си Дзинпин за нова ера на социализма с китайска специфика ККП води всички нации на китайския народ във велика борба, в осъществяването на великата цел и претворяването на мечтата (за възраждане на Китай), гарантирайки настъпването на новата ера на социализма с китайска специфика", се казва в обновения устав, цитиран от ТАСС.

"Китайският народ и страната имат славно и светло бъдеще пред себе си, каза Си в заключителното си слово пред делегатите. В това велико време ние сме горди и по-уверени в себе си, но в същото време чувстваме и голяма отговорност." Концепцията, която Си наложи, се възприема като край на етапа на икономическите реформи, инициирани от Дън Сяопин в края на 1970-те години и продължени от неговите наследници Дзян Дзъмин и Ху Дзинтао. Свързването на името на сегашния лидер с неговата теория и вписването им в новия устав поставя Си Дзинпин наравно с Дън и с основателя на комунистически Китай Мао Дзедун и е недвусмислен знак за укрепване на позициите му начело на страната, отбелязва Асошиейтед прес.

"Очевидно е, че е ерата на Си Дзинпин наистина е започнала, каза Чжан Лифан, независим политически наблюдател в Пекин. Само името на Мао беше вписано в партийната идеология още приживе. Слага се началото на нещо, което не е било досега." Векове наред китайските императори получаваха ритуални имена, които означаваха, че те или са династични наследници, или основатели на съвсем нова династия. Това, което Си направи тази (конгресна) седмица, е съвременен еквивалент на тази практика. "Той иска да влезе в този пантеон на лидерите", добави Чжан, цитиран от АП.

Агенцията отбелязва също, че вписването на идеите на Си в ръководните партийни документи идва само пет години след поемането на властта от него - по-рано от неговите предшественици. Си представи своята концепция като основна за насочването на Китай по новия път към превръщането му във "велика модерна социалистическа страна" до средата на века. Според тази визия управляващата партия е ръководна сила във всеки аспект - от защитата на националната сигурност до морален маяк за обикновените китайци.

Поправките в Устава, както бе отбелязано на конгреса, имат за цел да бъде укрепен авторитетът на центъра, да бъде затвърдена ръководната роля на ККП, и да се постигне съществен прогрес в изграждане на социализма с китайска специфика. Те включват изрично споменаване на военните идеи на Си Дзинпин за "абсолютното" ръководство на партията над въоръжените сили, като това допълнение бе прието единодушно от делегатите.

В устава бе вписано и задължение да бъде следван външнополитическият курс, начертан от Си, и по-конкретно неотклонно да се реализира неговата знакова инициатива "Един пояс, един път", поставяща си за цел инфраструктурното и икономическо свързване на Китай с Азия и Европа чрез грандиозна мрежа от пътища, жп линии, пристанища и други икономически проекти, посочва АП. Днес, в последния ден на конгреса, бе избран нов Централен комитет и Централна комисия за проверка на дисциплината.

Утре на първия пленум на новия Централен комитет ще бъдат избрани Политбюро и Постоянният комитет на Политбюро. Очаква се на утрешния форум Си Дзинпин да бъде преизбран за втори мандат начело на партията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Производители в Русенско не могат да пласират продукцията си от кайсии
Производители в Русенско не могат да пласират продукцията си от кайсии
Наводнени улици в Стара Загора след проливния дъжд (ВИДЕО)
Наводнени улици в Стара Загора след проливния дъжд (ВИДЕО)