Си Ен Ен отне две награди на германския журналист, който беше разобличен като фалшификатор. Клаас Релотиус, който работеше за германското списание "Шпигел", е бил отличен през 2014 г. Комисията, присъдила наградите, е решила да ги отнеме след разкритията за неговата неетичност.

Авторитетното германското списание "Шпигел", което преди година празнува 7 десетилетия от основаването си, обяви, че е шокирано от разкритията за Клаас Релотиус. Оказа, че той е фалшифицирал данни в поне 14 статии в течение на години. Бил е обвинен от свой колега, с когото е работил по репортажи при границата на Мексико и САЩ. Накрая е признал, че си е измислил цитати и сцени, на които не е присъствал.

Сузане Бейер, зам.-главен редактор на "Шпигел": Той е действал много дръзко. Обсъждал е проучванията си с шефовете, ангажирал е всички. Така е създал илюзия за работата си.

Този месец Релотиус е получил наградата "Репортер на годината" за статия за млади сирийци, които предизвикали гражданската война в Сирия.

"Шпигел" започва разследване, за да установи как фалшификациите не са били засечени от отдела по проверка на статиите.

Скандал в "Шпигел": Награждаван репортер фалшифицирал статиите си от години

Скандал в "Шпигел": Награждаван репортер фалшифицирал статиите си от години

Германското списание "Шпигел" разкри, че негов многократно награждаван журналист от години е фалшифицирал статиите си, предаде Франс прес. В неделя то...