Китайските реформи и откритост със сигурност ще доведат до успех, заяви президентът Си Дзинпин на азиатския икономически форум в Боао, известен като "Китайския Давос", предаде Ройтерс.

© БТА

Откриването води до напредък, а затварянето - до изоставане, подчерта Си. Китайският президент обяви в речта си на откриването на форума, че неговата страна навлиза в нова фаза на икономическо откриване, предаде Франс прес. Китай никога няма да заплашва други страни и да опитва да подкопае съществуващия международен ред, увери Си Дзинпин, цитиран от ТАСС. Той добави, че Пекин ще защитава глобалния мир и ще подкрепя международния ред.

Освен това Китай ще отвори още повече пазарите си, особено в сферите на финансите и застраховането, ще премахне ограниченията пред инвестициите, ограничения в областта на производството и автомобилостроенето, ще засили мерките за защита на интелектуалната собственост. Пекин не се стреми към положителен търговски баланс и искрено желае да увеличи вноса и да постигне по-балансиран международен баланс, добави Си, обещавайки да намали и митата за внос на автомобили.