НОВИНИ

Сигнал до прокуратурата за нарушения в програмата за саниране

Служебният министър на регионалното развитие Спас Попниколов e подал сигнал в прокуратурата за констатирани нарушения в програмата за саниране на жилища. В сигнала се твърди, че има основателни съмнения за нанесени вреди върху държавния бюджет. От прокуратурата заявиха, че в сигнала липсват конкретни данни за нарушения и поискаха от министерството такива. По думите на говорителя на главния прокурор Румяна Арнаудова изпратеното от министерството не било достатъчно дори да се разпореди предварителна проверка

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
19:42, 11.04.2017
Чете се за: 01:03 мин.
У нас

Прекомерно високи цени, липса на контрол как се изразходват публичните средства и сключване на договори с неосигурено финансиране - за това сигнализира регионалното министерство. Според служебния министър през 2015 година тече сходен проект по Оперативна програма "Регионално развитие" с цени 95 лева на кв. метър. По същото време стартира и програмата за саниране, но с цени от 290 лева на квадрат.

Спас Попниколов - министър на регионалното развитие и благоустройството: Няма механизъм, който да определя тази цена, да каже как е обоснована и защо е толкова голяма разликата между двете цени по едно и също време на двете програми.

От прокуратурата коментираха, че изложените факти в сигнала са абсолютно недостатъчни, за да се разпореди дори извършването на проверка.

Румяна Арнаудова - говорител на Главния прокурор: Няма и дума дори за конкретно допуснато нарушение, за това кой е допуснал нарушението, къде е допуснато нарушението, какви средства са незаконосъобразно разходвани и дали въобще има такъв случай.

В министерството днес са получили писмо от прокуратурата с искане за конкретни данни за нарушения.

Спас Попниколов - служебен министър на регионалното развитие и благоустройството: Предстои да подготвим документите, които считаме, че трябва да изпратим да удовлетворим тяхното искане. - Тоест имате конкретни казуси, които ще им представите? - Да. - А може ли някой от тях да цитирате, някой конкретен случай за някой град, за някой блок? - Не.

Във Фейсбук бившият министър на регионалното развитие Лиляна Павлова коментира, че служебният министър е успял да компрометира и програмата за саниране, която според нея е с реален ефект за всеки гражданин. „Недостатъците" ѝ, според нея, удобно съвпадат с опорните тези на БСП."

България е страна с пазарна икономика и икономическите процеси регулират стойностите на всяка стока и услуга, а не желанието на един или друг партиен лидер, нито на някой служебен министър, е написала още Лиляна Павлова. Служебният министър отказа коментар на думите ѝ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
СЕМ: Висок професионализъм на медиите при отразяването на предизборната кампания
СЕМ: Висок професионализъм на медиите при отразяването на предизборната кампания
Възобновиха строежа на жилищна сграда в зелените площи до блок 70 в Младост
Възобновиха строежа на жилищна сграда в зелените площи до блок 70 в "Младост"