НОВИНИ

Сигнали за купуване на гласове във Врачанско преди изборите

Традиция стана във Врачанско преди избори да завалят десетки сигнали за купуване на гласове. Практиката обаче показва, че само единици от „търговците” биват залавяни на местопрестъплението, а осъдените за това закононарушение през последните години са само двама. Ще се купуват ли гласове и на предстоящия вот, когато гласуването е задължително, провериха нашите кореспонденти.

bnt avatar logo
от Илиана Минковска
07:31, 04.10.2016
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

Според местните хора дори задължителното гласуване няма да спре купуването на гласове, а бедността и безработицата във Врачанско само подхранват подобна търговия.

- Задължителното гласуване ще спре ли купуването на гласове? – Не, няма да го спре. Защото има ли пари, търговията си върви и всичко става.

- Който си е сребролюбец, той ще продължи да взема пари. Но аз винаги съм гласувала по съвест, не за пари.

- Идват вкъщи и какво ви казват? – Предлагат ни да гласуваме за еди коя си партия и ще ни дадат пари по 20 лева, там колкото предлагат.

- Ако ви предложат пари? – Ще ги взема. - А на колко си оценявате гласа? – Зависи, от 20 до 50.

Обикновено най-много сигнали за купуване на гласове идват от общините Бяла Слатина и Криводол, където има компактни ромски махали. При полицейски акции са залавяни търговци на гласове със списъци на хората, които са продали вота си, и дори с конкретни суми от 20 до 100 лева за един гласоподавател.

- Пак ще си има купуване, пак ще има търговия, защото ние българите сме свикнали така да купуваме човека предварително. Това ще стане няколко дни преди изборите.

- Тук по селата податливи ли са хората? – Има, има, предлагат пари. – По колко последно сте чули да предлагат за глас? – Не са скъпи много, до 50 лева. Дават ми 50 лева и гласувам!

- Къде си намират жертвите тези търговци? – Ами тука в махалата, в ромската махала, по къщите обикалят и плащат.

Първите оферти вече са публична тайна и местните хора в община Криводол вероятно ще изчакат наддаването да вдигне цената им преди вота.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Велосипеди под наем в Пловдив
​Велосипеди под наем в Пловдив
Близо три пъти са се увеличили кражбите на ток в Търговищко
Близо три пъти са се увеличили кражбите на ток в Търговищко