Председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов поиска по високи мерки за сигурност на енергосъоръженията. Причината е в зачестилите кражби на елементи, които водят до тежки аварии и спиране на тока.

София

И днес стотици семейства в столичния квартал "Люлин 2" останаха без ток. Причината остава неясна, но според ЧЕЗ при изкопни работи строителна фирма е прекъснала резервното захранване. Голямата авария от преди 2 дни, обаче, стана заради кражба. Това отново повдигна въпроса засигурността.

"Съществена препоръка е да се повиши сигурността на тези съоръжения. Защото това са съоръжения, които доставят една от ключовите комунални услуги- електроенергия, както до битовите, така и до стопанските потребители. Повишаването на сигурността естествено е задължение преди всичко на ЧЕЗ, но заедно с това и на органите на МВР", заяви Иван Иванов - председател на КЕВР.

За днешната авария от АПИ уточниха, че на Северната скоростна тангента от няколко седмици не се извършват изкопни дейности и отрекоха техни служители да са причинили новата авария. В следобедните часове захранването беше възстановено.