НОВИНИ

Сигурността в Европа и проблема с мигрантите обсъдиха Борисов и Орбан

Решаването на проблема с мигрантите и гарантиране на сигурността в Европа бяха тема на разговорите между министър-председателите на България Бойко Борисов и на Унгария Виктор Орбан.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
13:38, 29.01.2016
Чете се за: 01:33 мин.
У нас
сигурността европа проблема мигрантите обсъдиха борисов орбан

Продължавам да твърдя, че можем да направим поне една крачка напред - незабавно да затворят външните граници на ЕС до момента, до който не се реши въпросът с пристигналите мигранти, каза в изявление след срещата премиерът Бойко Борисов. Той отбеляза новата тенденция в отделни европейски страни за връщане на хиляди мигранти, като коментира, че това са огромни разходи. "Надявам се вече да бъдем по-честни и към самите мигранти, защото не може напливът да продължава, да има коридори през Гърция, Македония, Сърбия или от север в Европа, и когато отидат там, да ги взимат вече с похарчени пари и да ги връщат обратно. Това е дори много по-нехуманно отколкото да се спрат и да се въведе ред и правила, коментира Борисов. По думите му трябва да има европейски позиции. Не искаме да остават държави, които не са се оградили и там да остават всичките бежанци и да ги потопят, каза Борисов и добави, че пазейки своите народи, мислим и за европейската солидарност и се надяваме партньорите от Европа да бъдат по-активни в решаването на тези въпроси.

Унгарският премиер Виктор Орбан заяви, че не е правилно Брюксел да не признава резултатите на България по отношение на Шенген. Не е справедливо, че се предявяват нови изисквания, че не признават постигнатите от България най-добри резултати при справянето с бежанската криза, отбеляза гостът. "Стрес тест има за всички, които в момента са на маршрута на бежанците и България издържа този стрес тест много по-добре отколкото европейските банки. Оказа се, че България с каквото се ангажира, го спазва. Може да защити своите граници от контрабандисти и мигранти", коментира Виктор Орбан.

По думите му, ако Европа иска да бъде коректна, а коректността и справедливостта са най-важни в Европа, тогава трябва да предложи членство на България в Шенген. "Друг въпрос е дали дадена страна ще приеме предложеното членство в една институция, която умира. Вие, българите ще трябва да помислите върху това", добави премиерът на Унгария.

Що се отнася до бежанската криза в Европа, в момента сме стигнали до такава точка, която може да промени нещата, заяви Орбан. "Доскоро този масова миграция се третираше като икономически и културен въпрос, но от седмици насам вече става въпрос на сигурност, тъй като не става въпрос за нашите култури, за парите ни, за социалните мрежи, а за сигурността във всекидневието", добави гостът и отбеляза, че терористичната заплаха се увеличава и общественият ред се влошава. Европейците са застрашени, особено по-слабите - жените и тези, които не могат да защитят себе си, което не е приемливо, посочи Орбан.

"Въпросът на миграцията е въпрос на сигурността, а всеки политик е избран да защити своите граждани. Все повече страни има в Европа, които не могат да изпълнят този свой основен дълг. Хубаво е да водим дискусии за принципите, но сега трябва да защитим не принципите, а хората срещу терористичната заплаха и престъпността", коментира още гостът.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Меглена Кунева е предложена от ДБГ за нов образователен министър
Меглена Кунева е предложена от ДБГ за нов образователен министър
Без Оскар като Лео
Без Оскар като Лео