НОВИНИ

Силата на музиката: Песнопения на Софийския свещеничски хор звучаха по радио ВВС

Част от концерта на Софийския свещенически хор с диригент отец Кирил Попов прозвучаха в ефира на радио "BBC 3" и други радиостанции по света. Песнопенията на българските духовници бяха излъчени в нощта след Благовещение, когато за католическия свят започна Страстната седмица и са част от концерт на хора, записан на 15 март в столичния храм "Св. София" с благословението на негово светейшество българският патриарх Неофит. Той е организиран съвместно от Софийската света митрополия и Българското национално радио. С част от духовниците, чиито песнопения звучаха в световния ефир на BBC 3 се срещнаха Тереза Ставрева и Борис Сотиров.

Тереза Ставрева
от Тереза Ставрева
09:01, 10.04.2018
Чете се за: 01:27 мин.
Още

Нощта на Благовещение - празникът, който обединява всички християни по света, тази година носи благата вест за Софийския свещенически хор, че техните гласове ще закрият празничната програма на една от най-големите световни радиостанции - BBC. Признание, с което малко професионални музиканти могат да се похвалят.

иконом Кирил Попов, диригент на Софийски свещенически хор: "Получих информация още преди излъчването, че BBC след като са чули нашия запис от концерта веднага са проявили интерес и за наша радост половин час от този концерт се излъчи. Това беше много забележително."

Българските духовници нареждат имената си редом до тези на музикантите от Немският симфоничен оркестър "Берлин" и Холандският кралски Концертгебау оркестър, които също са част от празничната програма на BBC 3.

митрополитски протодякон Иван Петров: "Православието не само чрез молитви, а и чрез пеене слави Бога. Смятам, че заради това сме стигнали до сърцата и на други вярващи, които са пожелали именно през тази седмица, която за тях е най-свята, да чуят нашия свещенически хор. Песнопенията, които прозвучаха чрез нас бяха разнообразни, бяха както радостни, така и такива, които се изпяват заради страданията на нашия Господ Исус Христос и някой, които даже ни напомнят, че сме в специално време, в което трябва молитвено да подхождаме."

Приемат признанието със смирение, защото така ги е научила вярата. Това за тях е доказателство за усърдната им работа.

иконом Кирил Попов, диригент на Софийски свещенически хор: "Ролята ни не е само да благовестим в храма, а да има проповде, чрез песнопения и извън храма ние така казваме; "Пеейки служи, служейки пей". Това за нас беше една проповед и извън храма и то в много страни от света."

Софийският свещенически хор съществува от 1947 г. 11 години негов диригент е негово светейшество българският патриарх Неофит, когато през 1986 г. поверява диригентската палка именно на иконом Кирил Попов, който оттогава е начело на хора.

иконом Кирил Попов, диригент на Софийски свещенически хор: "Всички ние изпитваме задоволство, когато се събираме на репетиции и когато искаме да дарим хората с духовна радост, чрез нашите изпълнения. В репертоара ни са включени песнопения от нашата църковно певческа традиция, както и хорови творби от български и руски автори."

Единодушни са, че музиката умее да обединява. Вярват, че благодарение на нея могат да прескочат на пръв поглед непреодолими граници, че за нея няма религиозна или каквато и да е друга принадлежност, че звучи еднакво на всички езици, а мисията ѝ е една - да ни направи по-добри.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Земетресение със сила 4,7 разлюля Централна Италия, без да причини големи щети
Земетресение със сила 4,7 разлюля Централна Италия, без да причини големи щети
Основателят на Фейсбук Марк Зукърбърг ще отговаря пред Конгреса
Основателят на Фейсбук Марк Зукърбърг ще отговаря пред Конгреса