Част от концерта на Софийския свещенически хор с диригент отец Кирил Попов прозвучаха в ефира на радио "BBC 3" и други радиостанции по света. Песнопенията на българските духовници бяха излъчени в нощта след Благовещение, когато за католическия свят започна Страстната седмица и са част от концерт на хора, записан на 15 март в столичния храм "Св. София" с благословението на негово светейшество българският патриарх Неофит. Той е организиран съвместно от Софийската света митрополия и Българското национално радио. С част от духовниците, чиито песнопения звучаха в световния ефир на BBC 3 се срещнаха Тереза Ставрева и Борис Сотиров.

Нощта на Благовещение - празникът, който обединява всички християни по света, тази година носи благата вест за Софийския свещенически хор, че техните гласове ще закрият празничната програма на една от най-големите световни радиостанции - BBC. Признание, с което малко професионални музиканти могат да се похвалят.

иконом Кирил Попов, диригент на Софийски свещенически хор: "Получих информация още преди излъчването, че BBC след като са чули нашия запис от концерта веднага са проявили интерес и за наша радост половин час от този концерт се излъчи. Това беше много забележително."

Българските духовници нареждат имената си редом до тези на музикантите от Немският симфоничен оркестър "Берлин" и Холандският кралски Концертгебау оркестър, които също са част от празничната програма на BBC 3.

митрополитски протодякон Иван Петров: "Православието не само чрез молитви, а и чрез пеене слави Бога. Смятам, че заради това сме стигнали до сърцата и на други вярващи, които са пожелали именно през тази седмица, която за тях е най-свята, да чуят нашия свещенически хор. Песнопенията, които прозвучаха чрез нас бяха разнообразни, бяха както радостни, така и такива, които се изпяват заради страданията на нашия Господ Исус Христос и някой, които даже ни напомнят, че сме в специално време, в което трябва молитвено да подхождаме."

Приемат признанието със смирение, защото така ги е научила вярата. Това за тях е доказателство за усърдната им работа.

иконом Кирил Попов, диригент на Софийски свещенически хор: "Ролята ни не е само да благовестим в храма, а да има проповде, чрез песнопения и извън храма ние така казваме; "Пеейки служи, служейки пей". Това за нас беше една проповед и извън храма и то в много страни от света."

Софийският свещенически хор съществува от 1947 г. 11 години негов диригент е негово светейшество българският патриарх Неофит, когато през 1986 г. поверява диригентската палка именно на иконом Кирил Попов, който оттогава е начело на хора.

иконом Кирил Попов, диригент на Софийски свещенически хор: "Всички ние изпитваме задоволство, когато се събираме на репетиции и когато искаме да дарим хората с духовна радост, чрез нашите изпълнения. В репертоара ни са включени песнопения от нашата църковно певческа традиция, както и хорови творби от български и руски автори."

Единодушни са, че музиката умее да обединява. Вярват, че благодарение на нея могат да прескочат на пръв поглед непреодолими граници, че за нея няма религиозна или каквато и да е друга принадлежност, че звучи еднакво на всички езици, а мисията ѝ е една - да ни направи по-добри.