НОВИНИ

Силата на Йордановден

Днес е един от най-светлите християнски празници Богоявление - Йордановден.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова екип на "По света и у нас"
12:07, 06.01.2016 (обновена)
Чете се за: 01:21 мин.
У нас

На този ден Исус Христос е покръстен във водите на река Йордан от Йоан Кръстител. В момента на кръщението небето се отваря и Светият дух слиза при Христос като гълъб, а от небето се разнася глас: "Този е моят възлюбен син, в когото е моето благоволение".

Оттук идва и названието на празника - Богоявление.



;

Според народното поверие в нощта срещу Богоявление небето се отваря и всеки, който го види, ще получи от Бог това, което си пожелае. Вярва се още, че тогава водата спира, пречиства се, след което придобива голяма сила. Затова денят е известен като Водици и Водокръщи. За здраве всички участват в освещаването на водата, в която след празничната черковна служба свещеник хвърля Светия кръст. Въпреки студа и ниската температура, всяка година на тази дата млади мъже се потапят във водата и изваждат кръста. Който го направи първи, бива честит и здрав през цялата година. Същевременно хиляди празнуват имен ден днес.

Тази сутрин българският патриарх Неофит оглави празничната Св. Литургия в катедралния храм "Св. Александър Невски". На площада пред храма се извърши Богоявленският водосвет и освещаването на знамената пред Паметника на незнайния войн.

Вижте и още в прякото включване на Елиана Димитрова:


;

Стотици мъже се включиха в леденото хоро в Калофер. Традицията е забележителна с народните носии, гайдите, тъпаните и българските народни песни, които пеят мъжете докато са потопени в реката (Целия ритуал може да видите ТУК!)

Вижте и още в прякото включване на Благой Цицелков:


;

Георги и Тодор: "Врим, кипим. Няма студ. Топло е, топло е. Да живее България! Това е нещо страхотно и всеки трябва да го изпита. За първи път ли го правите? За първи пъти със сигурност няма да е за последен".

Христо: "19 години се къпя. От къде идвате? От Казанлък. Защо в Калофер. Аз съм си оттук и традицията е от тука и аз се къпя тука".

Георги: "Аз го правя за здраве и да уважа местните да го изпитам с тях, както си е реда".

Румен Стоянов - кмет на Калофер: "Ние ще патентоваме този наш акт, защото това е нещо, което никъде другаде не може да се случи. Защото по този начин, по който ние го правим - абсурд. Защото не само леденото хоро, защото то не се води ледено хоро. Просто е мъжко хоро. По нашия си начин, по кйто ние го правим абсолютно никой не може да го направи така, както ние си го правим".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Обстановката по пътищата се нормализира, но на места има поледици
Обстановката по пътищата се нормализира, но на места има поледици
Тревогата с подозрителния пакет в германското канцлерство се оказа фалшива
Тревогата с подозрителния пакет в германското канцлерство се оказа фалшива