НОВИНИ

Силен интерес към имотния пазар в Пловдив

Ръст в броя на ипотечните кредити, но и в бюджета на купувачите на жилища отчитат брокери на недвижими имоти в Пловдив. Строителството на нови комплекси в града под тепетатата е най-интензивното в страната. Средната цена на апартамент през деветмесечието на годината е 70 000 евро. Броят на реализираните сделки е с 2% по-голям спрямо същия период на миналата година.

bnt avatar logo
от Николай Райшинов
14:11, 17.11.2018
Чете се за: 00:57 мин.
У нас

Според брокерите най-предпочитан от кандидат-купувачите е район „Западен” и в частност квартал „Христо Смирненски”. За последните две години местната общинска администрация е издала 32 строителни разрешения за нови жилищни кооперации.

Димитър Колев, кмет на район „Западен”: Виждаме, че брокерите са много активни. „Западен” се търси много добре като парцели, като апартаменти. Най-големият брой разрешения за строеж са за еднофамилните къщи, тези, които са един-два етажа.

Средната цена на квадратен метър за апартамент ново строителство е 710 евро. Инвеститорите в района са основно българи.

Димитър Колев, кмет на район „Западен”: При нас има много комплекси, които са от затворен тип. Има, разбира се, и покупки на жилища, които са с цел инвестиционно намерение. Има много хора, които идват от други градове. Това се вижда от регистрациите, които са тук и от номерата на автомобилите.

До голяма степен интересът към район „Западен” е породен от факта, че в града няма друго място с повече зелени площи и паркови пространства. Тук са и много от пловдивските лечебни заведения.

Харесва ни районът. Има близки училища, детски градини, което е удобно за нас.

За мен поне е най-спокойният квартал. Аз много търсих, когато си сменях жилището, пак тук да си останем. Но доста взеха да го застрояват от към гребната база и мисля, че до няколко години няма да е толкова спокойно.

Все по-голям е интересът и към инвестиция в имоти за краткосрочно отдаване. Според брокери това се дължи на силно увеличения туристически поток към европейската столица на културата. Наемът на такова жилище варира между 30 и 60 лева на вечер и вече има резервации за 2019-а година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нинова: Оставката на Симеонов беше задължителна, но е закъсняла и неискрена
Нинова: Оставката на Симеонов беше задължителна, но е закъсняла и неискрена
​Волен Сидеров определи подадената от Симеонов оставка като закъсняла
​Волен Сидеров определи подадената от Симеонов оставка като закъсняла